Когато става дума за курбан, първата асоциация на хората не е с едноименната курбан чорба – а с традицията по нашите земи да се приготвя курбан чурба за здраве. Символичното принасяне в жертва на животното, от което се готви курбан-чорбата, има за цел да измоли нещо от бог или някой светия, за да го омилостиви.
Ястието се приготвя от прясно заклано животно, посветено на бог или някой от светиите, от които се търси помощ и закрила. Ето защо курбан-чорбата, приготвена в на бавен огън в огромните казани по време на празниците, е най-вкусна.
Класически курбан се прави от агне, овца, теле или пълнени шарани.
Курбан чорба по класическа рецепта се прави от агнешко месо и дреболии, лук, люти чушки, брашно, яйца и подправки. Месото се сварява до готовност, като периодично се отстранява отделената при варенето пяна. След което се нарязва на ситно.
Добавят се ситно нарязаните лук и люти чушки. Варят се до омекване, след което се добавя запръжка, приготвена от запържено до златисто брашно, разредено с малко бульон. Супата се застройва с яйце през сито, така че да стане на конци, подправя се със сол, черен пипер и джоджен и се поднася.
Коментари