Кексът е вид тестен десерт, по-точно сладкиш. Той е любим на много хора и може да се комбинира с кисело мляко или прясно мляко, а комбинацията от двете става фантастична.
Кексът се състои обикновено от:
- яйца
- прясно или кисело мляко
- какао
- брашно
- захар
- малко олио
- ванилия
- ядки или шоколадов чипс по желание
Всички съставки се смесват, изсипват се в тава или форма за кекс, предварително намазнена и набрашнена, и се слага във фурната, за да се пече. По ваше желание се поръсва с пудра захар или шоколад.
А ето и как стои въпросът с обръщането на кекса.
Принципно, ако го сложите в съд, който предварително е намазнен и набрашнен, за да не залепне, обръщането ще стане лесно.
Когато ви се наложи да го обърнете<, има един лесен начин.
Моментът за обръщане на кекса е след като сладкишът е изпечен и леко охладен. Ако се опитате да обърнете току-що изваден от печката кекс, има голяма вероятност да се начупи и залепне за тавичката. Затова първо изчакайте за 10 минути кексът да се поохлади и тогава пристъпете към обръщането.
Използвайте кухненската дъска или чиния, които сложете отгоре на формата за кекс. Придържайки и двете части - дъска към форма, леко раздрусайте формата с кекса и я обърнете върху дъската, чинията - сладкишът би трябвало да се отлепи и да се намести удобно в подноса.
И, воала - вашият кекс е обърнат и готов да го покриете с глазура, разтопен шоколад, пудра захар или да го намажете със сладко.
Вижте също как се прави глазура за кекс, как се пече кекс, научи вкусните тайни на хубавия кекс или опитай нашите изпитани рецепти за домашен кекс.
Коментари