Пилешките крилца са вкусна храна и имат много фенове. Могат да се приготвят пържени, печени или на скара. Приготвят се лесно и бързо.
Ако решите да ги пържите, първо се овкусяват със сол, черен пипер и по желание - с риган.
При паниране първо се топят в разбито яйце, после в брашно, галета или корнфлейкс.
При пържене повечето подправки прегарят, затова предпочитам приготвени на фурна. Най-вкусни са печени, а ето и каква е процедурата за хрупкави пилешки крилца.
Измиват се обилно с течаща вода. Заливат се със студена вода и варим за 20 минути. Отцеждат се и подсушаваме с кухненска кърпа. С ножица се изрязва закърнелият нокът на крилото, а може да се разделят и на две части.
Овкусяват се с марина за пилешко, приготвена от 2 с.л. мед, 100 мл соев сос, олио 50 мл, червен пипер 1 ч.л., риган или друга подправка. Тази марина стига за около 700 г пилешки крилца. Разбъркват се добре съставките.
Отделно се смесва царевично брашно с малко вода на кашичка, а в чиния сипваме галета. Крилцата се овалват в марината и оставяме на хладно за 2-3 часа или една нощ в хладилника.
Когато се извадят, първо се овалват в царевична каша, след това се топят в галета. Нареждат се в тава върху хартия за печене.
Печем крилцата в загрята фурна 200-220 градуса около 30 минути, да се зачервят апетитно, и са готови.
Ако искате пикантни крилца, може да добавите малко чили. Може да овкусите и след като вече са изпечени, като заливате с пикантен чеснов сос, приготвен по този начин.
В малка касерола се загрява 5 с.л. олио, 1 ч.л. мед, 3 с.л. соев сос и 3 скилидки чесън /пресовани/. Оставяме да заври, докато се редуцира сосът и сваляме да се охлади.
Печените крилца се заливат със соса и сервираме с картофки и бира.
Ако обичате да похапвате крилца, разгледайте тези рецепти за:
Коментари