Качамакът е традиционно балканско ястие и е важна част от българската кухня. Приготвя се от царевичен грис или царевично брашно, смляно на едро между два камъка. Така се е приготвял в миналото,а днес се мели в мелници.
Прави се лесно, като се завира вода в тенджера с малко сол. Сипва се царевичен грис или брашно и се бърка на каша, докато сгъсти. Сваля се от котлона и добавяме лъжица масло, разбърква се и захлупваме с капак за 15 минути.
Така качамакът набъбва и поема водата. Използва се като хляб, реже се на парчета. Може да бъде солен или сладък. В някои краища на България се запържва свинска мас, добавят се черен пипер, сирене или джумерки към качамака. Ако е сладък качамак, се залива с петмез или сок от захарна тръстика.
Въпреки че е засищаща храна, качамакът не е толкова калоричен. Богат е на въглехидрати,но е беден на мазнини. Това го прави здравословна добавка за някои диетични режими.
В една чаша качамак има 120 калории. Това е в пъти по-малко от всяка друга зърнена храна. Така например в 1 ч ориз има 242 каролии. Богат е на фибри, което спомага храносмилането и носи усещане за ситост дълго време.
С тези си качества той подпомага отслабването, а фибрите намаляват лошия холестерол и високата кръвна захар. В качамака има и желязо, витамини от В група. Една купичка от ястието ни осигурява 25% фолиева киселина и 454 мг от аминокиселината левцин.
Коментари