Gotvach.bg»Съвети»Какво е пилаф?

Какво е пилаф?

MarianeMariane
Джедай
254955
Какво е пилаф?
Стилен свещник на дървена стойка-1%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
5.36 лв.

Пилафът е гордостта на ориенталската кухня. Вкусното блюдо с ориз и месо е било любимата храна на легендарния воин и завоевател Чингис хан, твърдят преданията. Смята се, че традиционното за Азия ястие е било известно на местните народи от незапомнени времена. Сведения за него се откриват дори в епоса Махабхарата.

Пилафът е неизменна част от турската кухня, арменската кухня, индийската кухня, иранската кухня. Рецепти за него има в кухнята на узбеките, в азербайджанската кухня и още на много места.

Интересна подробност при приготвянето му е, че по традиция в Средна Азия пилафът се приготвя само от мъже. Те отделят особено голямо внимание на подправките, типични за ястието – различни видове черен пипер, плодове на киселия трън и типичната за азиатската кухня подправка ажгон.

Но какво различава пилафа от обикновеното ястие месо с ориз? Всъщност технологията, по която се приготвя пилафа гарантира, че на края на масата ще сложите едно истинско произведение на кулинарното изкуство.

Традиционно в Азия пилафът се прави с овнешко или агнешко месо. То се запържва в гореща мазнина, в специален съд – котле с кръгло дъно. След това е се добавят нарязан на колелца лук и моркови, нарязани на ленти. Месото се готви в продължение на половин час, когато се подправя. Добавят се дюли, чесън и сушени кайсии.

Налива се малко гореща вода и отгоре се поставя ориза, предварително накиснат в гореща вода, без да се разбърква с месото. На тънка струйка се налива гореща вода, която да покрие ориза с 2 см, след което котлето се похлупва и ястието се готви на тих огън до изпаряването на водата.

Готовият пилаф се обръща в голямо блюдо, така че месото да остане отгоре, а оризът – отдолу.

Още рецепти за приготвяне на турски пилаф с ориз, сабджи пилаф, индийски пилаф и дори вегетариански пилаф с нахут може да намерите на нашия сайт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен