Вероятно най- широко приложимият сос в нашето съвремие е майонезата. Тя е обичана от малки и големи и комбинирана и използвана в различни ястия, тестени изделия, салати, мезета, сандвичи, гарнитури.
Колкото е лесна за приготвяне, толкова и деликатна е тя понякога, тъй като съществува вероятност да не се получи с желаната гъстота и да стане рядка и пресечена.
Защо се случва и как да постъпим, ако за нещастие се натъкнем на такъв проблем? Има много рецепти за домашна майонеза и първото по важност условие, за да имаме успех, е да изберем изпитана такава, с правилните пропорции и описание.
Класическите съотношения са за 1 яйце, около 180-200 мл. олио или зехтин, лъжичка оцет или лимонов сок и щипка сол.
Незаменимият уред, с който си служим за приготвяне на майонеза, е пасаторът, а съдът с продуктите е тесен и висок. Уредът се поставя плътно на дъното, като в тесния съд сме чукнали яйцето с част от мазнината, солта и лимоновия сок. Пасатора включваме и не го мърдаме докато сместа отдолу започне да емулгира и побелява. Тогава едновременно наливаме на тънка струйка останалата мазнина и много бавно изтегляме уреда нагоре докато нацяло побелее.
По този начин винаги имаме перфектно приготвена майонеза с идеална гъстота и то за секунди.
Какво да правим обаче, ако въпреки че сме спазили условията, майонезата ни е рядка?
Спокойно, в никакъв случай не се предавайте и не захабявайте продуктите, като ги изхвърляте.
Сложете в нов чист съд 2-3 с.л. топла водичка. Отново позиционирайте пасатора на дъното, включете и едновременно започнете да наливате несполучливата рядка майонеза на тънка струйка. Ще видите, че не след дълго тя ще си емулгира перфектно и ще се сгъсти.
Друг вариант да поправките несполуката е да си направите отделно малко нова майонеза (с едно яйце) и когато емулгира да налеете отново рядката на тънка струйка, като същевременно си издърпвате бавно пасатора нагоре по описания преди това начин. С това ще имате малко повече количество от предвиденото първоначално, но пък винаги можете да намерите приложение за една хубава, истинска домашна майонеза в множество гозби.
За да не се налага да поправяте своята майонеза, освен да спазвате добре техниката и пропорциите на добра изпитана рецепта, трябва да имаме предвид и тези важни съвети:
1. Продуктите ви трябва да са с еднаква температура, за предпочитане стайна. Ако към олиото сложите студено яйце, много вероятно е да пресечете сосът и той да не успее да емулгира както трябва и да се сгъсти.
2. Мазнината се налива бавно и на тънка струйка, при прекалено бързото и добавяне отново сте пред риск да получите рядка майонеза.
3. Използвайте качествени продукти. Последно, но много важно условие, тъй като едно не добро олио или яйце, съхранявано в лоши условия, може да провали всичките ви усилия, колкото и правилно да извършвате процедурата по направата на майонеза.
Коментари