Каква е разликата между чай Ройбос и чай Каркаде?

Каква е разликата между чай Ройбос и чай Каркаде?
Снимка: gotvach.bg

Ако сте сред почитателите на чай, то със сигурност знаете, че единственото общо между Ройбос и Каркаде е наситеният им червен цвят. Има обаче и такива, които не са запознати със свойствата, ползите и качествата на двата вида чай.

Тук ще опишем разликите и ще ви помогнем да разберете кой чай за какво е полезен и в какви количества може да пиете от него.

Чаят Ройбос се добива от изсушени листа и стебла на африканското растение ройбос.

Характерният му червен цвят се дължи на ферментацията, на която се подлагат тези части на растението.

Чат каркаде се извлича от растението хибискус. Характеризира се с наситено червен цвят и кисел вкус.

И двата вида чай имат антиоксидантно действие, но за разлика от Каркадето, с чийто прием не бива да се прекалява, Ройбосът може да се приема в неограничени количества. Тази напитка не съдържа кофеин и може да се приема, както от възрастни, така и от деца и дори от бременни и кърмачки. Богат е на калций, желязо и мед. Може да се приема, както за тонизиране на организма, така и като антисептик за предотвратяване на различни видове заболявания.

Чаят Каркаде, обаче, трябва да се приема изключително внимателно, особено от хипотониците, тъй като тази отвара може рязко да понижи кръвното налягане. Може да се приема при диария, стомашни болки, хипертония и диабет.

Богат е на витамин С, аминокиселини и микроелементи. Има благоприятно въздействие върху целия организъм, но трябва да се консумира в малки дози и в никакъв случай да не се приема от бременни жени или кърмачки.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати