Най-лесно къпана баница се приготвя с готови кори, печени на сач. Може и сами да си приготвите тестото, но няма нужда, защото във всеки магазин ще намерите кори на сач - те са ръчно приготвени и са по- дебели от фините кори за баница.
Нужните продукти са кори на сач - 3 броя кръгли, една се оставя цяла, другите две кори се срязват на 4 парчета на кръст през средата - получават се 8 парчета и 1 цяла кора.
Приготвя се заливката от 3 яйца, 120 мл олио, 120 мл прясно мляко и 200 мл газирана вода. Плънката за къпаната баница е от 300-400 г натрошено сирене или смес от сирене и настърган кашкавал.
Има два начина за приготвяне на къпана баница - единият е в тиган, другият - във фурна. И в двата случая корите се потапят първо в съд с гореща вода за около 1 мин, а след това се шокират в съд със студена вода.
Ако приготвяте в тиган, намажете дъното и стените с масло, отгоре сложете цялата къпана кора, краищата да висят отвън стените. Поставя се първата кора, залива се с малко черпаче от яйчената смес и с четка добре се разнася по кората да няма сухо място. Отгоре второ парче кора, отново се залива с черпак от сместа и поръсваме част от сиренето. През две кори, добре окъпани с яйчената сместа, се разпределя плънка и така, докато свършат всички парчета.
Накрая се загъват висящите краища от двете страни, отново се сипва яйчена смес и се загъва с останалата кора. Колкото смес има, се намазва отгоре и оставяме в хладилника за 15 минути да попие добре.
После се поставя на слаб котлон, захлупва се с капак и печем баницата, като тиганът се върти през цялото време да не загори. От време на време се отхлупва и с дървена шпатулка леко се надига - ако е зачервена, се сваля от котлона и се обръща върху голяма чиния или капак.
Тиганът отново се намазва с масло и баницата се приплъзва в него, да се запече и от другата страна. Пече се отново с капак до готовност и се обръща в нова чиния, като се покрива с кърпа, без да се пръска с вода да не спадне.
По същия начин се приготвя и къпана баница на фурна в тава и се пече в загрята фурна 170 градуса до готовност, по -лесно е, без да се обръща.
Изважда се и покриваме с кърпа, за да се задуши. След 5-10 минути си хапваме къпана баница с кисело мляко.
В нета има хиляди рецепти за къпана баница, аз избрах тази рецепта, защото всеки, дори и начинаещ кулинар, може да си я приготви!
Коментари