Лаваш е плосък безквасен хляб. Произходът му е стар, а се приготвя от брашно, сол и вода.
Всеки може да си приготви лаваш у дома. С него може да приготвите сандвичи, банички, дюнери, такос и други. Винаги може да импровизирате в кухнята си.
Ето и необходимите продукти за този вид хляб:
200 мл хладка вода, 2 с.л. олио или зехтин, 1 ч.л. сол и 400 г брашно.
Приготвяне на лаваш:
В чаша с хладка вода се разбърква лъжичка сол, докато се разтопи. Прибавя се олио или зехтин - каквото имате под ръка, и сипвате по малко от брашното. Разбърква се на гъста смес, после се сипва на поръсен с малко брашно плот и се меси тесто.
Тестото не трябва да лепне, то е еластично. Покрива се с кърпа и оставяме да почине за 15-20 минути. Разделя се на 10-12 равни части. Върху поръсен с брашно плот се точат тънки кръгли кори, дебели около 1 мм.
Загрява се тиган, при мен от 6 на 3 степен е най-добре. Печем лаваша от двете страни, докато се зачерви, става много бързо.
Готовите питки Лаваш е добре да се сложат в кърпа, да са покрити, докато изпечем всички топчета. Може да сервирате с пилешко, салата, пастет и каквото си искате, изборът е голям.
Този вид хляб има много приложения в кулинарията. Ето една идея и от мен. Трябват ви 3 -4 питки Лаваш.
Запържете 1 глава лук с 250 г кайма, овкусена с подправки, сол, кимион и черен пипер. Готовите питки се намазват с каймата и се навиват на рулца.
Нареждат се в тавичка, намазнена с малко олио.
Приготвя се заливка от разбити 2-3 яйца, сметана 60 г, 1 лъжица майонеза, нарязан копър.
Заливат се рулцата от лаваш и отгоре се поръсват с кашкавал.
Печем в загрята фурна, докато се зачервят и добият златист цвят.
Нарязват се по диагонал и сервираме.
С плънката може импровизирате, да е с пилешки късчета, свинско или пуешко.
Може да добавите и зеленчуци по избор. Добър апетит!
Коментари