Естрагонът, познат и като тарос, е много ароматна подправка, която намира широко приложение в европейската кухня и най-вече френската. Използва се за овксуяване на редица ястия, като е изключително подходящ за рибни ястия и различни ястия с яйца – най-вече омлет. Естрагонът се използва в ястия с ориз, салати и гювечи. Подсилва допълнително вкуса на месото и сиренето. При запичане на сирене естрагонът засилва неговия вкус.
Задушени зеленчуци биха си подхождали много добре с естрагон. Често се използва за различни желирани солени ястия. Средиземноморската кухня не била същата без естрагона. Използва се и за овкусяване на макарони и паста, както и различните сосове към тях. Естрагонът влиза в състава на световноизвестения сос Беарнез. Особено сполучлива е комбинацията с картофи и естрагон, като той може да ароматизира и други зеленчуци. Подходящ е и за заешко месо.
Все пак, когато използвате естрагон, не бива да прекалявате с количествата му, защото той има изразен анасонов аромат и може да придаде по-остър вкус. Естрагонът се използва и за направата на естрагонов оцет. Подправката е и полезна за здравето, защото улеснява дишането, благоприятства работата на стомаха и повишава апетита.
Коментари