Gotvach.bg»Съвети»На какви ястия се слага подправката естрагон?

На какви ястия се слага подправката естрагон?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
На какви ястия се слага подправката естрагон?
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.

Естрагонът, познат и като тарос, е много ароматна подправка, която намира широко приложение в европейската кухня и най-вече френската. Използва се за овксуяване на редица ястия, като е изключително подходящ за рибни ястия и различни ястия с яйца – най-вече омлет. Естрагонът се използва в ястия с ориз, салати и гювечи. Подсилва допълнително вкуса на месото и сиренето. При запичане на сирене естрагонът засилва неговия вкус.

Задушени зеленчуци биха си подхождали много добре с естрагон. Често се използва за различни желирани солени ястия. Средиземноморската кухня не била същата без естрагона. Използва се и за овкусяване на макарони и паста, както и различните сосове към тях. Естрагонът влиза в състава на световноизвестения сос Беарнез. Особено сполучлива е комбинацията с картофи и естрагон, като той може да ароматизира и други зеленчуци. Подходящ е и за заешко месо.

Все пак, когато използвате естрагон, не бива да прекалявате с количествата му, защото той има изразен анасонов аромат и може да придаде по-остър вкус. Естрагонът се използва и за направата на естрагонов оцет. Подправката е и полезна за здравето, защото улеснява дишането, благоприятства работата на стомаха и повишава апетита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен