Края на лятото си купувате червени чушки за сушене от пазара и ги нанизвате на върви. След това ги оставяте на проветриво място, за да изсъхнат.
След като чушките изсъхнат добре, се почистват внимателно от дръжките и семките и се смилат в кухненски робот или в чукова мелница (по селата мелят
на такива мелници зърно за домашните животни).
След смилането домашният червен пипер се слага в буркани, като в бурканите се слагат по няколко скилидки чесън и едра морска сол, която после можете да отстраните. Целта на това е да предпазите домашния червен пипер от мухъл и влага.
Ако не ви се занимава със сушене на чушки, може да си
закупите готово изсъхнали от някой пазар и само да си ги смелите.
Аз лично дори си правя и домашен пушен червен пипер. На село имам съвсем обикновена пушилня, направена от един варел 200 л.
Когато сложа да опушвам месо, слагам на една ламарина най-отгоре на пушилнята и червен пипер. След 30 минути пушения пипер е готов.
Червения пипер не трябва да се пуши повече от 30 минути, защото започва прекалено много да мирише на пушек и става неприятно.
Коментари