Грис халва е десерт, към които не може да останеш равнодушен. Няма как да не го обожаваш. Освен, че е много полезен, приготвянето му ще ви отнеме не повече от половин час.
Необходими продукти за приготвяне на грис халва: грис - 1.5 супени лъжици; масло, разтопено - 1 с.л.; захар - 1 супена лъжица; вода - 2 супени лъжици; нарязани ядки - 1 супена лъжица.
Как се прави грис халва? В следващите редове вижте обяснения стъпка по стъпка:
В тиган разтопете маслото, изсипете гриса като бъркате непрекъснато, докато грисът покафенее.
Изсипете захар в тенджера с вода, и я загрейте да кипене. Залейте пържения грис с горещ захарен сироп. На слаб огън, като разбърквате, оставете да къкри няколко минути. Докато грисът поеме цялата вода.
Махнете гриса от огъня, покрийте с найлоново фолио или кухненска кърпа. Оставете да престои около 20 минути.
Открийте съда, добавете нарязани (в месомелачка или с помощта на блендер) ядки. Омесете сместа, изравнете я (със супена лъжица).
Покрийте грис халвата отново с фолио ило кърпа, оставете да престои, докато се охлади напълно. Нарежете с нож ромбове или квадратчета, сложете върху чиния.
Коментари