Gotvach.bg»Съвети»Как се вари кафе в джезве?

Как се вари кафе в джезве?

ХрисНХрисН
Чирак
3743
Как се вари кафе в джезве?

При варенето на кафе оптималното съотношение е 1:10 (за 1 част смляно кафе до 10 части вода), тоест 10 г кафе ще са необходими за 100 г вода. И все пак нещата могат да варират според вашите предпочитания - някой обича кафето по-силно, други по-слабо.

Стъпка по стъпка при варенето на кафе

1. Изсипете кафето в подходящо джезве за варене на кафе, изсипете половината вода със стайна температура.

2. Изчакайте, докато кафето спре да отделя въздушни мехурчета.

3. Изсипете останалата вода, в която предварително разредете останалите течни съставки, например мляко или мед (по желание). Нивото на течността не трябва да бъде по-високо от стесняването на шията на джезвето, в противен случай при нагряване пяната ще се разпръсне.

4. Поставете джезвето на котлона на печката, като включите най-ниска степен. Можете да държите съда в ръка над огъня.

5. След минута разбъркайте съдържанието на съда, така че да не останат бучки в кафето.

Внимание! В никакъв случай кафето не трябва да се вари. Веднага щом пяната започне да се издига в съда (това се случва при температура 95–96°С), свареното кафе трябва да се излее в предварително загрята чаша.

Около 2-3 минути ще са необходими за завършване на процеса на екстракция и утаяване на утайката от кафето.

След това свареното кафе се сервира на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати