Почти винаги всеки в ежедневието си използва млечни продукти при готвене. Било то при приготвяне на млечна супа, овкусяване на любимата салата, или пък за забъркване на заливка за мусака.
Ето няколко бързи и практични съвети при готвене, които ще улеснят работата ви в кухнята:
Ако кашкавалът за настъргване е много мек, се прибира за половин час в камерата на хладилника, за да се втвърди.
Ако цветът на маслото потъмнява при пържене, е необходимо при разтопяването му да се добавят няколко капки олио. Ако е стопено и подправено с малко сол и лимонов сок, става подходящ сос за риба или зеленчуци на пара.
Друг полезен готварски съвет: Сметаната става по-вкусна, ако по време на биенето се прибави разтопен мед. А за да я разбиете по-лесно, прибавете към нея щипка сол.
Млякото с ориз става по-вкусно, ако накрая се разбърка с разбит на сняг белтък.
Ако със сиренето трябва набързо да се покрие салата или запеканка, го разрежете на тънки резени, като се използва ножчето за белене на картофи. Остатъците от него също могат да се употребят.
Разбиват се с миксер, като се добавя едно яйце. След това от сместа се оформят малки кюфтенца, овалват се в галета, след което се пържат в силно сгорещено олио. Друг вариант е да се разтопят в малко масло и сметана. Така се получава апетитен сос за макароните и спагетите.
Прекалено соленото сирене се слага в студена вода за два или три часа. Изсъхналото сирене ще възвърне вкуса си, ако се накисне за известно време в прясно или кисело мляко. Моцарелата се запазва, като се поставя в съд, в който има солена вода и се държи в хладилника. Така ще се съхрани поне три дни.
Всички сирена трябва да се изваждат от хладилника един час преди консумацията им, за да се усети по-силно ароматът им.
Това бяха някои полезни съвети за готвене на млечни продукти. Всички те могат да са ви от голяма помощ.
Коментари