Gotvach.bg»Съвети»Как да филетираме риба?

Как да филетираме риба?

Как да филетираме риба?

Рецептите с риба са вкусни и полезни. Готвенето на сурова риба обаче може да изисква нейното филетиране. При този процес имаме отделяне на месо от неядливи части, кожи и гръбначен стълб, което отнема малко време. И ако имате под ръка нож за рязане на риба, тогава можете бързо да почерпите гостите с филе, например от едрия шаран.

За да отделите филето от риба, се нуждаете от много остър нож с гъвкаво острие.

Рибата се нарязва напречно на парчета с различна дебелина в зависимост от кулинарното приложение. За пържене тя се нарязва на по-тънки парчета, а за варене на по-дебели.

Кожата се срязва на две-три места, за да не се деформират парчетата при топлинна обработка. Обезкостяването на рибата се нарича филетиране на рибата. Месото се отделя, като се реже от двете страни на гръбначната кост плътно до нея в посока от опашката към главата.

Филетата от риба се отделят, а главата и опашката оставят на гръбначната кост. Също така филета могат да се получат без кожа и ребрени кости. За тази цел рибата не се почиства от люспи. Филетата от риба се отделят от гръбначната кост. Отделят се ребрените кости, като се реже с ножа от дебелата към тънката част. След това се отделят кожата с люспите. Филетата се нарязват на различни по големина парчета.

Всичко, което остава от рибата след обработката, може да се използва за приготвяне на рибена чорба, след като се отстрани вътрешността на рибата и се измие добре под течаща студена вода.

Нарязването на риба на филе се изисква при приготвяне на много ястия.

Месото без кости е необходимо за получаване на кайма, която се използва за приготвяне на рибни котлети, рибни гювечи и пълнеж за солен пай, както и мусове, сосове с риба и пасти.

Рибното филе се препоръчва да се филетира непосредствено преди приготвянето на предвиденото ястие, тъй като месото, отделено от кожата, изсъхва бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен