Ананасът е много харесван и уважаван тропически плод. Все по често го срещаме и у нас. Освен с приятния си сладък вкус, той се характеризира и с арамат и сочност да не забравяме и наличието на много витамини.
Затова и не е много чудно, че огладняваме само при мисълта за торта парадизо и дори пица Хавай.
Ананасът е богат на витамините B1, B2 и B12. Освен това съдържа калций, калий, желязо, магнезий, цинк и др. Сокът на ананаса е приятен за пиене и е с богато съдържание на витамините А, В и С.
Най-разпространеният начин за рязане на ананас е оформянето на шайби, които могат да се хапват директно или да се използват за направата на сладкиши, както и разбира се да се консервират.
Първо обаче трябва да изберем добре узрял ананас, което ще ни гарантира, че ще бъде сладък.
Най-лесно се разбира дали ананасът е узрял като се дръпне едно от централните листа. То трябва да се откъсне сравнително лесно. Също така кората на плода не трябва да е много мека, просто да поддава леко при натиск. И разбира се, може да познаете дали ананасът е свеж по аромат - той трябва да е приятно сладникав.
След като сме избрали нашия ананас, първо откъсваме листата с въртеливи движения. Отрязваме около 2 см от върха и от долната му част. В изправено положение започваме да режем кората от всички страни. Желателно е изразяването да бъде около 1см в периферията, не е нужно да е по-голямо.
След като сме го обелили, го нарязваме на шайби с дебелина по наш вкус и с малък нож изрязваме малкия център, който е твърд и не става за ядене,макар че в него се съдържа най голяма концентрация на витамини.
И така ананасът се сервира и е готов за консумация или да се превърне в част от любимата ни плодова пита.
Коментари