Приготвянето на ябълкова домашна ракия е тънка и мераклийска работа, която не е по силите на всекиго. За това кехлибарено питие се иска и мерак, и майсторлък, че и голяма доза любов. Ако смятате, че притежавате всичко това, ние ще ви кажем как точно да нарежете ябълките за ракията.
За приготвянето на качествена ябълкова ракия трябва да подберете ароматни и добре узрели плодове. Майсторите ще ви кажат, че е най-добре ябълките да са набрани директно от дървото. Само така ще сте сигурни, че плодовете няма да са натъртени. Натъртените ябълки бързо загниват и може да се отразят на качеството на ракията.
В индустриални условия е достатъчно дръжките на ябълките да се отстранят. След това плодовете преминават през специални чукови и режещи мелачки, които ги подготвят. Но в домашни условия обикновено рязането на ябълки за ракия става на ръка.
Препоръчително е да отстраните дръжките на плодовете, както и семките, след което трябва да ги нарежете на по-дребни парчета и по възможност да ги пресовате.
По този начин ще улесните ферментирането на плодовете, което е следващият етап от приготвянето на ябълкова ракия.
Коментари