Как се прави козунак на конци

Как се прави козунак на конци

При месенето на козунаци има няколко важни елемента: - температурата на помещението трябва да е около 30 градуса;

- млякото трябва да е предварително преварено и охладено до телесна температура;

- трябва да месим дълго.

За да омесим козунак на конци, не бива да се добавя безразборно брашно. Добре е рецептата да се спазва точно.

При замесването на тестото за козунака се слага малко от мазнината, а по-голямата част от мазнината се оставя за месенето.

При самото месене често топим ръцете си в мазнината. Месим с много мазни ръце, като натискаме с длани към плота и разтягаме тестото за козунак, за да се активира максимално глутенът.

Също така от време на време удряме тестото в плота. Тестото трябва да е меко и еластично, като възглавничката на ухото.

Меси се, докато по повърхността на топката тесто започнат да се образуват мехурчета.

Оставя се да втаса 1-2 часа в зависимост от температурата в помещението.

Тестото за козунак може да втасва и около 1 час в изключена фурна с голяма купа гореща вряла вода на дъното или в леко загрята на 30 градуса и изключена фурна.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати