Gotvach.bg»Съвети»Как се работи с амонячна сода?

Как се работи с амонячна сода?

В хранително-вкусовата промишленост амонячната сода се обозначава като Е503. Тя се получава по синтетичен път.

Амонячната сода представлява кристали в бяло, сиво, розово и безцветно. Тези кристали имат силно изразен мирис на амоняк.

Амонячната сода е силно разтворима във вода и се използва широко в сладкарството.

Амонячната сода се използва за набухвател на тестени изделия. Тя е много по-силен набухвател от бакпулвера. С нея печивата набъбват, защото при печенето се разпада на газове. Тези газове образуват в тестото растящи шупли.

Най-често амонячната сода се използва за приготвянето на курабийки.

При печенето на тестени десерти, приготвени с амонячна сода, се усеща много силна миризма на амоняк. Това не бива да ви притеснява, миризмата изчезва след печенето и с изстиването на сладкишите.

Преди да използвате амонячната сода, трябва да я разтворите. Това може да стане в две-три супени лъжици прясно мляко или хладка вода. Разбъркайте, за да се разтвори добре.

След като е активирана амонячната сода, е готова за употреба.

Също така тя се използва и за предпазване от пожари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати