Яйцата са суперполезна храна за човека във всички възрасти.
Основен източник са на пълноценен белтък. Жълтъкът представлява концентрат от витамини A,D, E, B2 и минерални соли.
Те имат недостатъка, че лесно се развалят, като търпят разлагане на белтъка и в него се образуват сероводород и други съединения, които дразнят храносмилателните органи и черния дроб.
Освен това през черупката на яйцето е възможно лесно да проникнат бактерии от рода на салмонела и да заразят яйцата, особено пачите.
Яйцата се запазват най-добре, като се държат в студено помещение или хладилник.
В зависимост от срока на годност и качеството кокошите яйца се разделят на 2 вида. Първите са яйца, чиито срок на годност не надвишава 7 дни, без да се брои денят на снасяне, и които са отбелязани съответно.
Вторият вид - трапезните, включва яйца, чийто срок на годност не надвишава 25 дни от деня на сортиране, без да се брои денят на снасяне.
Яйцата могат да бъдат съхранявани в хладилници за не повече от 120 дни при температура от 0 до 2°С
Преди да купите яйца, трябва да обърнете внимание на външния им вид. Черупката трябва да е без кръв или изпражнения и в никакъв случай не трябва да има пукнатини. Допуска се наличието на малки петна и ивици, появили се по време на транспортирането на продукта.
Ако суровите яйца са закупени в супермаркет, тогава опаковката трябва да съдържа информация за датите на изтичане срока на годност и като правило яйца се съхраняват в специална хладилна витрина.
Ако яйцата са селски, тогава те могат да бъдат по-пресни от тези в магазина, но никой не дава никакви гаранции за качеството им.
Не забравяйте да измиете кокошите яйца, както и пачите или пъдпъдъчи яйца непосредствено преди готвене, за да удължите тяхната свежест.