Сушито е много вкусно японско ястие, което се състои от варен ориз, направен на рулца, заедно със сурова риба или други морски продукти. Сушито може да се приготвя не само с риба, но и с плодове и зеленчуци, както и с месо. Това е най-известното ястие извън пределите на Япония, а вкусът му го прави любима храна на милиони хора по света.
Историята на суши започва още от най-древни времена, като в първоначалния си вариант се е отнасяло за риба, маринована в оцет. Сушито е възникнало заради нуждата от правилно съхранение на морските продукти – японците започнали да съхраняват уловената риба в големи дървени съдове, като всеки ред риба се е поръсвал със сол и понякога с ориз.
Едва през 19 век японски готвач започнал да предлага сурова риба, подправена с оризов оцет. Така ястието постепенно се доближило до днешния си вариант. В наши дни има стотици вариации за приготвяне на суши, като плънката и подправките могат много да варират. Все пак традиционалистите залагат на суши с риба, но вече има и суши с месо, само със зеленчуци, сладко суши, веганско суши и много други видове.
Най-важен в приготвянето на сушито е оризът, който се прави по специален начин, за да стане лепкав и с мека структура. Сушито се поднася задължително със соев сос, уасаби и маринован джинджифил. Без тях вкусните ролца не биха имали същия вкус.
Вижте и няколко идеи за приготвяне на суши: Суши със скариди, Суши с рачешки рулца и Суши с авокадо и сьомга.
Коментари