Тиквичките са едни от най-обичайните и консумирани зеленчуци от българина (а и не само). Просто почти няма човек, който да не ги хапва под една или друга форма - в безброй ястия, мезета, супи, пюрета, плънки, салати и дори десерти.
Печени, пържени, задушени, варени и даже сурови, тиквичките се комбинират с почти всичко по чудесен начин.
Тук се спираме конкретно на един от тези кулинарни методи - задушаването на тиквички, или с други думи - ще опишем как се задушават тиквички.
Освен че е много здравословно свежите продукти да се приготвят по този метод, то е и лесно, бързо и вкусно.
При тиквичките се препоръчва те да не се белят, за да запазят формата си. Използват се млади и крехки за тази цел, тъй като по-големите са по- безвкусни, имат семки, по-дебела кора и различна текстура.
Режат се на кубчета и се слагат на умерен огън с малко мазнина и сол, задължително под капак. На 500 г тиквички, около 30 г мазнина, която може да бъде масло, олио, зехтин или друга по избор.
При техниката задушаване по принцип се използва и течност - вода или бульон, но в случая с тиквичките не е нужно да се добавя, те си пускат достатъчно. Сложим ли вода, има риск да започне процес на варене и няма да получим желаният резултат.
От отделената от зеленчука течност, при задушаването под капак се получава своеобразен кръговрат на пара/течност, което сготвя по чудесен начин продукта, правейки го крехък, мек и вкусен.
Продължителността на готвенето на тиквичките е кратка - 4-5 минути са напълно достатъчни, но трябва да се има предвид и размера и дебелината на парченцата.
За да се овкусят и обогатят задушените тиквички, може да се използва на практика почти всичко откъм подправки и комбинации от други зеленчуци или месо. Това се дължи на по-неутралния и непретенциозен вкус на тиквичката и способността и да абсорбира ароматите на другите елементи, с които се комбинира. Така например чудесен вариант към задушени тиквички е добавката на чесън, магданоз, копър.
Когато готвим заедно с други зеленчуци или месо, за да задушим правилно тиквичките, е нужно да ги добавим на по-късен етап, тъй като те ще се сготвят много по-бързо от например морков, картоф, целина.
Ако вашата диета пък не позволява използването на мазнина, то винаги може да задушите тиквичките с малко бульон, без да прекалявате с количеството му, за да не се получи ефектът на варене.
Сами виждате колко лесно и просто е да задушите този любим зеленчук и да го превърнете във вкусно и здравословно ястие или гарнитура от тиквички.
Успех и добър апетит!
Коментари