Gotvach.bg»Съвети»Как се задушават тиквички

Как се задушават тиквички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
873
Как се задушават тиквички

Тиквичките са едни от най-обичайните и консумирани зеленчуци от българина (а и не само). Просто почти няма човек, който да не ги хапва под една или друга форма - в безброй ястия, мезета, супи, пюрета, плънки, салати и дори десерти.

Печени, пържени, задушени, варени и даже сурови, тиквичките се комбинират с почти всичко по чудесен начин.

Тук се спираме конкретно на един от тези кулинарни методи - задушаването на тиквички, или с други думи - ще опишем как се задушават тиквички.

Освен че е много здравословно свежите продукти да се приготвят по този метод, то е и лесно, бързо и вкусно.

При тиквичките се препоръчва те да не се белят, за да запазят формата си. Използват се млади и крехки за тази цел, тъй като по-големите са по- безвкусни, имат семки, по-дебела кора и различна текстура.

Режат се на кубчета и се слагат на умерен огън с малко мазнина и сол, задължително под капак. На 500 г тиквички, около 30 г мазнина, която може да бъде масло, олио, зехтин или друга по избор.

При техниката задушаване по принцип се използва и течност - вода или бульон, но в случая с тиквичките не е нужно да се добавя, те си пускат достатъчно. Сложим ли вода, има риск да започне процес на варене и няма да получим желаният резултат.

От отделената от зеленчука течност, при задушаването под капак се получава своеобразен кръговрат на пара/течност, което сготвя по чудесен начин продукта, правейки го крехък, мек и вкусен.

Продължителността на готвенето на тиквичките е кратка - 4-5 минути са напълно достатъчни, но трябва да се има предвид и размера и дебелината на парченцата.

За да се овкусят и обогатят задушените тиквички, може да се използва на практика почти всичко откъм подправки и комбинации от други зеленчуци или месо. Това се дължи на по-неутралния и непретенциозен вкус на тиквичката и способността и да абсорбира ароматите на другите елементи, с които се комбинира. Така например чудесен вариант към задушени тиквички е добавката на чесън, магданоз, копър.

Когато готвим заедно с други зеленчуци или месо, за да задушим правилно тиквичките, е нужно да ги добавим на по-късен етап, тъй като те ще се сготвят много по-бързо от например морков, картоф, целина.

Ако вашата диета пък не позволява използването на мазнина, то винаги може да задушите тиквичките с малко бульон, без да прекалявате с количеството му, за да не се получи ефектът на варене.

Сами виждате колко лесно и просто е да задушите този любим зеленчук и да го превърнете във вкусно и здравословно ястие или гарнитура от тиквички.

Успех и добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен