Въпросът с глутеновата чувствителност е особено популярен заради мнението, което битува, а именно че глутенът е алерген.
Млякото е сред основните добавки в много широк спектър от хранителни продукти, предлагани на пазара. Освен това млякото се използва изключително много в домакинствата.
Нормално е хората да бъдат информирани и да са напълно спокойни какво слагат на масата си.
Млякото не съдържа глутен. Независимо че млекодайните животни се хранят със зърнени култури, в млякото няма наличие на глутен. Алергенът, който се спряга с млякото, е въглехидратът лактоза.
Глутенът представлява вид протеин, който се съдържа в зърнени култури като ечемик, ръж и пшеница. Благодарение на него се получават перфектните тестени изделия. При печенето на хляб глутеновата молекула създават онзи невероятен вкус на бухналия хляб.
Млякото съдържа ензими, които попадат в него при образуването му в млечната жлеза и допълнително други, които са в резултат на жизнената дейност на микроорганизми.
Благодарение на тях става трансформацията на веществата, приемани чрез храната, в прясно мляко със съвършено различен състав.
Вижте още нашите безглутенови рецепти.
Коментари