Как да изсушим гъби Шийтаке
gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим гъби Шийтаке

Как да изсушим гъби Шийтаке

Как да изсушим гъби Шийтаке

Дехидратацията на хранителни продукти е известен метод за съхранение, при който се запазват всички вкусови качества и полезни съставки на продукта.

Чрез сушене на слънце, вятър или посредством специални за целта уреди водата се извлича и трайността на плода или зеленчука се увеличава.

Един от продуктите, които често се дехидратират, за да се запазят, са гъбите, а тук ще обърнем внимание специално на едни от най-вкусните им представители - Шийтаке.

За да изсушите Шийтаке, може да изберете измежду няколко метода и прецените кой е удобният за вас, но преди да прибегнете до същността, трябва да ги почистите. Това става с леко навлажнена чиста кърпа, с която се отстраняват нечистотиите и полепнали тревички. Пънчетата се премахват.

Гъбите могат да се сушат цели, ако са по-малки, или да се нарежат на парченца с 2-3 мм дебелина, което и би ускорило процеса на сушене.

Сушене на фурна на гъби Шийтаке

Шийтаке се разпределят в една или повече тавички на един пласт, като може и да се докосват, тъй като при дехидратацията обемът им ще намалее до 1/3 и ще се получи разстояние впоследствие.

За по добър и бърз ефект могат да се подредят и върху решетки.

Сушат се 4-6 часа на 50-60°C, като продължителлността зависи от дебелината на гъбите.

В случай че са директно подредени в тавата, задължително се обръщат на всеки 30 минути, а щом са на решетка, това не е необходимо.

Ако фурната го позволява, е хубаво да се остави вратичката леко отворена и върху отвора да се постави кърпа. Така влагата, извлечена от гъбките няма да се концентрира вътре.

Фурната задължително трябва да е електрическа и никога на газ, защото рискуваме да напоим гъбите с токсична и неприятна миризма.

След като са се свили и изсъхнали, сушените гъби Шийтаке се оставят за 1 час да изстинат съвсем и остатъчната влага да се изпари.

Сушене на Шийтаке в полуоткрито пмещение

Друг метод, който може да приложите, е сушенето в полуоткрито помещение, в което става течение и няма директна слънчева светлина. В помещението трябва да е топло и да не е влажно.

Гъбите се подреждат върху решетки и се сушат 2-3 дни, отново взависимост от дебелината. Малки трикове, които могат да се приложат тук, са например да ги подухваме с вентилатор или да ги поставим с решетката върху топъл радиатор.

При този метод, както и при следващия, който ще разгледаме, Шийтаке не е задължително да са легнали върху решетка, а могат да бъдат нанизани на връв като герданче.

Сушене на Шийтаке на слънце

Третият начин и може би най-старият като метод за сушене на гъби е сушенето на слънце. При него обаче съществуват рискове нашите гъбки да бъдат нападнати от насекоми или други гадинки, затова обикновено тази техника се прилага само в индустриални условия, при които се използват специални соларни лампи и строго се поддържа влажността и температурата.

Ако все пак искате да опитате този начин, знайте, че винаги трябва да прибирате гъбите през ноща, понеже тогава влажността се увеличава. Разбира се, винаги е добре да сложите отгоре фина мрежа, която да предпазва сушените гъби от мухите.

За щастие има и още един метод, чрез който да дехидратирате Шийтаке, и това е, разбира, се специален домакински уред за целта - сушилня за хранителни продукти. В него гъбите се подреждат на няколко нива и сушенето става по-бързо, удобно и икономично в сравнение с фурната.

След като сте дехидратирали вашите гъби шийтаке, те са готови за съхранение в добре затворени херметически съдове или стъклени бурканчета - задължително идеално сухи.

Част от гъбите бихте могли да си смелите и използвате за гъбени сосове и гъбени супи, а останалите да запазите на парченца, за да добавяте към яхнии, ризото с гъби и всякакви гъбени ястия.

Преди да бъдат използвани, хидратирайте шийтаке в гореща вода за 30 минути до 2 часаб- според дебелината и големината им. Водичката, в която са стояли, не изхвърляйте, а също сложете в ястието.

Също така те могат да се добавят директно към супата, соса или яхнията с гъби, докато ври на котлона.

Успех в начинанието!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати