Шафранът е една от най-скъпоструващите подправки в света. Да се сдобием с нея, си е цяло чудо, ако можем, разбира се, да си я позволим. И все пак, ако имаме удоволствието да я притежаваме, дали знаем как да съхраняваме шафран за по-дълго време. Трябва също да знаем и как правилно да боравим с него, докато го добавяме към любимите ястия.
Шафранът е толкова скъп, защото изисква къртовски ръчен труд. Добива се от близалцата на шафрановия минзухар. Тази подправка влиза в рецептите на едни от най-скъпите и луксозни ястия в света. Шафранът може да се добавя към почти всички видове ястия - ястия с ориз, супи, яхнии, сосове, почти всички видове меса.
Също шафран може да се използва и при сладкиши и печива. Шафранът може да се комбинира и с други подправки като чесън, мащерка, домати, джинджифил и лимон, като е важно да не прекалявате с останалите подправки, за да не се "бият" ароматите.
За да готвите с шафран, трябва, първо, да определите какво количество ще ви трябва за даденото ястие. Най-често се използват от 4 до 6 шафранови нишки за една порция. Не трябва обаче да прекалявате с него, защото може да придаде горчив вкус на ястието, което готвите.
Преди да започнете да готвите с шафран, трябва да го накиснете в топла течност за 20 минути. Може да използвате бульон, вода, прясно мляко, алкохол, лимонов сок - това зависи от рецептата, която ще приготвяте.
Трябва да намачкате шафрана с лъжица, така се освобождават цветът и ароматът на шафрана. След това го добавете заедно с течността, в която е бил накиснат към ястието, което готвите.
Ако искате да усилите вкуса и аромата на шафрана, може да го загреете в микровълнова за 2 минути в подходящ съд или може да използвате сух тиган на котлона. След това се стрива в топла вода.
Шафранът се съхранява на хладно и сухо място, което е защитено от слънчевите лъчи. Ако се съхранява правилно в добре затворен съд, шафранът ще запази качествата си за по-дълго време.
Нишките на шафрана, който е качествен, са цели, сухи и тъмночервени на цвят, което се дължи на това, че в него има ниско съдържание на кроцин.
Ако съхранявате подправката неправилно, може да видите, че нишките променят цвета си, стават по-светли, това значи, че шафранът губи аромата си.
Шафранът е от семейство Перуникови. Самото растение се нарича за по-кратко шафран. Той има горчив вкус и мирише на йодоформ или сено. Това се дължи на химическите вещества пикрокрозин и шафранал. Шафранът съдържа също каротеноидното багрило кроцин, което придава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези качества, шафранът е една от най-търсените подправки в света.
Вижте още нашите любими рецепти с шафран или пък, ако сте любопитни, разберете какво е шафранка.
Коментари