Gotvach.bg»Съвети»Чай от бахар - защо да го пием?

Чай от бахар - защо да го пием?

Чай от бахар - защо да го пием?

Всички сме чували за бахара и знаем, че той е подправка. Питали ли сте се обаче какви са неговите ползи и полезни свойства. Сега ще говорим за това и по-конкретно за това за какво може да бъде полезен чаят от бахар. Да, правилно прочетохте - чай от бахар.

Подправката бахар се получава от сушените плодове на дърво, наречено пиемтено. Поради тази причина най-често може да го срещнете под имената ямайски пипер, пиемента или пименто. Родното място на бахара е Централна Америка, както и някои части на Карибския басейн и Мексико.

Казва се бахар, защото сушените плодчета на бахара са кафяви на цвят и имат специфичен аромат, който е смесица между канела, карамфил и индийско орехче. Когато плодовете на дървото узреят, се берат и се оставят на слънце да съхнат. Когато са изсъхнали, те вече могат да се направят на подправка или от тях да се извлече етерично масло от бахар.

Състав на бахара

Съединенията, съдържащи се в бахара, се изследват, за да се използват при лечението на рак и хипертония. А ето и кои са те:

- Евгенол - Това съединение може да бъде открито и в маслото от карасмфил. Притежава антиоксидантни свойства и помага при болки;

- Кверцетин - Това е флавоноид, който притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Помага за намаляване на възпалението, има силата да убива ракови клетки, помага и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания;

- Галлова киселина - Това е вид фенолна киселина, която притежава свойствата да се бори с рак и вируси. Тази киселина се изследва задълбочено като възможно средство за лекуване на невродегенеративни заболявания, като например болестта на Паркинсон;

Ползи на бахар

Едни от най-важните лечебни свойства на ароматната подправка са тези, че помагат при силни болки, защото има болкоуспокояващ ефект и усилват кръвообращението. Бахарът има и други лечебни свойства, а те са:

- Предпазва стомашно-чревния тракт;

- Помага за подобряване на настроението ни;

- Подпомага имунната система;

- Помага за премахване на инфекции, причинени от гъбички;

- Помага за нормализиране на кръвното налягане, когато е високо.

Бахарът има силни противовъзпалителни свойства.Той има способността да помага при силни болки, като ги облекчава в някои части на тялото. В активните съставки на бахара има химични съединения, които са идеално средство за лечението на артрит, подагра, мускулни болки и дори хемороиди.

Бахарът помага за по-качественото и лесно храносмилане. Органичните съставки на бахара имат успокояващо действие. Това ги прави идеални за успокояване на стомаха, а това, от своя страна, води до по-доброто храносмилане.

Съдържащите се в бахара евгенол, кверцетин, танини и някои други химични съединения помагат на организма да се бори със свободните радикали. А голямото количество витамини А и С имат силни антиоксидантни свойства. Калият, който се съдържа в бахара, помага много за здравето на сърцето, защото е вазодилататор, а това значи, че премахва по-голямата част от напрежението в сърдечно-съдовата система. Това води, от своя страна, до ускоряване на кръвния поток през "отпочиналите" кръвоносни съдове и редуцира напрежението върху артериите на сърцето. Така намалява риска от заболяване от атеросклероза, а в следствие на това предотвратява и риска от удари и инфаркти.

Ползи на чай от бахар

Чаят от бахар помага много при настинки, болки по време на месечният цикъл при жените, както и при стомашно разстройство. В Ямайка по традиция пият горещ чай от бахар при настинки и грипни състояния. В Коста Рика пък използват зърната от бахар, за да лекуват диабет, газове, както и нарушения в храносмилането. В Куба пък го пият като освежаващ тоник, а в Гватемала използват счукан в хаванче бахар, когато имат външни наранявания, ставни и мускулни болки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати