По принцип винаги държим маслото в хладилник, но повечето специалисти препоръчват маслото да се държи извън хладилника, на стайна температура. Мислим си, че след като го държим в хладилника, ще го предпазим от разваляне, но не е точно така. Вярно е, че повечето млечни продукти се развалят, ако не се държат в хладилник, но за маслото това не се отнася. В маслото има 80% мазнини и почти никакво количество вода. Това може да бъде опасно, особено ако се държи близо до топлина. Сега ще споделим няколко правила, които трябва да изпълняваме, за да нямаме излишни главоболия с маслото.
1. Предполагаме, че в хладилника ви винаги се намира масло, но в повечето вкусни рецепти, за които ни е нужно, се изисква меко масло, за това е хубаво да го държим на стайна температура.
2. Не трябва да оставяте масло до фурна или радиатор, защото има голяма опасност да го забравите, да се разтече и да чистите с часове след това.
3. Ако искате да готвите с обезсолено масло, то не трябва да стои повече от два часа, защото ще започнат да се образуват бактерии. Най-добре е да използвате масло със сол, защото солта е тази, която предотвратява появата на бактерии.
4. Ако в кухнята ви е много топло - над 21-22 градуса, не е добре да съхранявате маслото на стайна температура.
5. Ако държите масло в контейнер с прозрачен капак, това може да е сериозен проблем. Трябва да увиете хубаво с алуминиево фолио и хартия, за да не преминават светлина и въздух, защото те причиняват развалянето на маслото.
6. Маслото може да поеме всякакви миризми. За това трябва да бъде далеч от продукти, които излъчват миризма.
7. Маслото, увито в пергаментова хартия трябва да се съхранява при температура от 0 до 6 градуса. Така може да издържи около седмица, без да загуби вкуса си.
8. Фолиото удължава срока на годност на маслото с още 10 дни.
9. Маслото трябва да се държи в близост до фризера. Ако ще съхранявате маслото във фризера, трябва да го увиете в пергаментова хартия или фолио, след което се слага в плътна торба. Завързва се добре, така че маслото да не може да абсорбира миризмите на храните, които държите във вашият фризер. Във фризера, маслото може да бъде съхранявано за около 9 месеца, като температурата е -12, а при -18 - до една година.
Има ситуации, в които маслото трябва да се съхранява на стайна температура. Какво можем да направим в такива случаи, сега ще разберете:
- Сложете маслото, както е с опаковката в стъклен съд (стъклена купа), в който се налива много студена вода. Затворете капака. Така можете да съхранявате масло за много време, трябва да сменяте водата обаче два пъти на ден. А ето и още няколко съвета:
- Не оставяйте маслото на масата, защото така по-бързо се разваля;
- Маслото ще гръняса, ако го държите дълго време на светлина;
- Дори факта, че на опаковката на маслото, пише масло, не значи, че винаги е истинско;
- Цветът на маслото понякога не е реален, защото бива оцветявано с каротин. Ако маслото почне да се разваля, то незабавно трябва да бъде използвано;
- Не препоръчвам да използвате маслото, ако ще пържите храна, защото нагрято на силна температура, маслото образува канцерогенни вещества.
Съхранявайте маслото правилно, за да могат и рецептите ви с него да се получават перфектно. Няма нищо по-вкусно от маслени бисквити, маслен пай или гъби в масло. Не са за пренебрегване и вкусните масленки.
Коментари