Татьяна Балова
Новак
Моята стенаРецепти110СнимкиСтатииСъвети1Коментари37Форумни теми8Постове във форума49За менИзпрати съобщениеточки626
- Татьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Какво не си купувате за готвене или ядене от магазина?преди 9 години, преди 9 годиниНе, не ме разбирайте криво, но в условията на пазарна икономика, ако продължаваме да купуваме боклуци, те ще продължават да се продават и то на безбожни цени. Прав е беше Димитър Попов, като каза: "За Бога, братя, не купувайте", макар, че той имаше друго предвид.Всъщност, извинете за "политиката", аз не си падам по нея - нито гледам телевизора, нито чета вестници, защото информацията и бездруго сама ме намира. Обичам да готвя като всички вас, обичам да си хапвам вкусно и да правя каквото трябва, пък да става каквото ще.
- Татьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Какво не си купувате за готвене или ядене от магазина?преди 9 годиниА я ми кажете кои от сладките в магазина са хубави? Аз например си купувам: от баклавите - само турска или гръцка, от тортите - само "домашна бисквитена с баварски крем" и "еклерова", от опакованите сладкиши мога да взема "Киндер Пингуи" и от нашето "Своге" с кокос. От шоколадите остана качествен само "Линд", всичката "Милка" я бастисаха на менте-марципан (като казвам "марципан", имам предвид онзи стар нашенски марципан, дето се забъркваше от какао, вода, ванилия, захар и някакъв втвърдител - противна работа!),от бисквитите - само датски в метална кутия и то по веднъж на 100 години. Всичко останало просто не става за ядене, да не говорим, че европейските сладкари нямат никакво въображение, за тях съществува само гнусният лешников крем и нито желета, нито ликьори, нито захаросани плодове - нищо!
- Татьяна Баловадобави рецептата: Чесново олиопреди 9 годиниЧесново олио11.02.2016Дресинг
- Татьяна Баловадобави отговор към форумната тема: С кои храни за подсиля имунитета?преди 9 годиниПрез септември се разходи из гората близо до реки и поточета. Там расте дървовидният храст черен бъз (не го бъркай с тревистия бъзак!). Набери си добре узрели чепки около 2 найлонови торбички - общо към 2 кг. Като се прибереш вкъщи, осигури си спокойствие за половин-един час и внимателно отдели само добре узрелите зрънца. Измиваш ги грижливо през гевгир. Редиш ги в големи буркани със захар - ред плод, също толкова дебел ред захар.Прибираш бурканите на тъмно и хладно (може на хладно, завити с нещо черно). И ги забравяш за 20 дни. След това прецеждаш през марля, без да изстискваш. Аз го правя така: слагам една марля в дълбок съд, изсипвам върху нея плода, връзвам връхчетата на марлята и окачам вързопчето на крана на душа, а отдолу подлагам по-широк съд. От вечерта до сутринта сокът се е изцедил. Този сироп наливаш в бутилки и държиш на хладно (най-добре - в хладилника). И зимата си пийваш всяка сутрин 1/2 час преди закуска по една супена лъжица. Ако върлува епидемия от грип, си пийваш по 2 супени лъжици дневно на гладно. За деца дозата е в чаени лъжички. Такава е рецептата на д-р Димков. Има я и в Интернет.
- Татьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Проблемите в кухнята!преди 9 годиниПонеже преди малко публикувах една рецепта за фини гювечета, та се сетих. Капачетата на гювечетата отгоре имат една издатина, за която ги хващаме, за да ги отворим. Много често тя е твърде малка или ниска и винаги има вероятност да се опарим или да изтървем капачето. Има едни гювечета обаче, които във въпросната издатина имат дупчица, за да може водата малко да се изпарява. Точно нея използвах, за да си направя удобство за отваряне. Взех малко парченце тел - около 6 см, сгънах го надве, но не плътна, а около дървено шишче, кръстосах долните краища, събрах ги, промуших ги отгоре надолу през въпросната дупчица, като оставих горната "примка" над отвора, после от вътрешната страна на капачето ги "разкрачих" настрани и сега вече мога спокойно да отхлупвам капачето, като промушвам дървено шишче през примката. Внимание! Телта трябва да е тънка, но здрава, най-добре - стоманена, но може и желязна, важното е да не се изхлузва през отвора на капачето.
- Татьяна Баловадобави рецептата: Фини гювечетапреди 9 годиниФини гювечета11.02.2016Гювечета
- Татьяна Баловадобави форумната тема: Какво не си купувате за готвене или ядене от магазина?преди 9 годиниОт няколко години вече не си купувам "пилешко" от магазина. Само като си представя с колко хормони, антибиотици, ГМО и да не казвам още с какво ги тъпчат, направо ми се повдига! Вече не си купувам и риба, отглеждана в садки. Тях пък с какво ги хранят няма да ви казвам.
Във всеки случай ако ви прави впечатление, в много случаи шаранът, сомът и дори пъстървата са само кожа, кости и мазнина. Нито си купувам, нито ползвам за готвене кренвирши, луканки, така наречените "пресни" салами, натъпкани с вода и консерванти шунки, пушени меса и т.н. Не си купувам сирене, на което (слава Богу, вече) пише, че е направено от подобие на мляко, но не от мляко. От киселите млека си купувам само такива, на които пише, че съдържат "натурална" или "българска" закваска, а не просто "закваска". И то не за друго, а за да си заквася, както казва моята внучка, "мляко от ИСТИНСКА КРАВА".
Ще речете: "Тая пък какво ли си купува!" Е, имах късмета да се изселя от опротивялата ми София и да заживея на село, и то в едно цивилизовано село, където има бърз интернет (без който иначе няма как да движа бизнеса си), кабелна телевизия, три магазина за хранителни стоки и 4 кръчми.Макар, че жителите му са само около 700. Вече не казвам и кое село е, защото като кажа, който дойде, идва пак - баири, язовири, красотилища, ама като почнат да идват хората на тълпи, почват и да цапат като невидели.
Затова не казвам в кое село живея. Та какво си купувам... Яйца, мляко, масло, кокошчици, телешко, свинско, сирене, кашкавал - от хората тук и от съседното село. Рибата си я ловя сама в язовира - пъстърва, бяла, костур, уклей, шаран... А зеленчуците си ги отглеждам в двора.Е, и хляб си купувам от магазина. Това е. А вие какво мислите за храните в магазините? - Татьяна Баловадобави отговор към форумната тема: В какво сервирате?преди 9 годиниОоо! Да! А наоколо шумоли гората, ухае на бор и пръст, чува се тих, интимен смях и се носят такива апетитни миризми на печено месце и подправки!
- Татьяна Баловадобави рецептата: Салата от скариди с манго и печуркипреди 9 годиниСалата от скариди с манго и печурки10.02.2016Скариди
- Татьяна Баловадобави отговор към форумната тема: В какво сервирате?преди 9 годиниКато откривах форумната тема ми беше интересно да науча как хората сервират различните ястия и в какви съдове. Например как е по-добре да се сервира телешки кебап - в голяма плитка чиния или в обикновена дълбока. Защото е със сос все пак, но пък е с гарнитура. Изобщо голямата чиния ли е по-апетитна или нормалната? Агнешкото печено в отелни чинии ли да слагаме или да го стоварим в стъклена тавичка в средата на масата и всеи да си реже? И тогава какво става с дроб-сармата за гарнитура - при печеното ли да стои или в чинията на всеки. Такива работи ме интересуват.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest