Моята Стена

  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Как се готви октопод?преди 9 годиниДа, и аз съм ги опитвала на салата - в Гърция. Приличат на салата от пачи крак - същият неутрален вкус сам по себе си и добре, че е дресингът от лимон, чесън, копър, зехтин. Обаче едва ли някой тук е ЛОВИЛ октопод. А на мен ми се хвана. Беше доста смешна история. Стоя на кея на остров Спецес и ловя риба. Водата - чиста като сълза, защото дъното е каменисто, не е с онзи кадифен пясък като по нашите курорти. Рибите - гладни и налитат на ята, още щом кукичката с топчето хляб цопне във водата. Обаче дребни. А виждам, че към дъното плуват и по-едри, затова решавам да пусна по-надълбоко и закачам не хляб, а една от хванатите рибки. И не щеш ли, нещо дръпва и потегля. Засичам и... о, ужас! На кея започва да се мята някаква тъмна топка с много пипала! Ами сега! Не семя да го пипна - толкова е гаден. Но как да извадя кукичката? И призовавам на помощ колегата, който лови на пет крачки от мен. Като вижда октопода, той изпада в неописуем възторг. Изважда кукичката и (нали сме в Гърция, страната на търговците)веднага започва да оферира. Не се пазарихме дълго и той прибра октопода, а взамяна ми даде своя улов от дребни рибки.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Превод на рецептипреди 9 годиниАко някой е в лошо настроение и иска да си го оправи, няма нищо по-подходящо от това да изкопира малко текст от някой английски класик - например Шекспир или дори Джером К.Джером и да го пусне за превод в Гугъла. Смях до спукване ви е гарантиран, па ако ще да става дума за "Макбет".
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Знаете ли тайната на варените гевреци?преди 9 годиниА тайната явно е от детството на баба, за жалост...
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 9 годиниКолко е хубаво, че този сайт го има! Ние тук не само се борим за повече точки и награди. Ние тук се борим за нещо много повече - за добронамерено общуване между добри хора с добри идеи за добра кухня. Ние тук си разменяме рецепти, комплименти, опит, мисли, положителни емоции, ние тук общуваме не с телевизор, ние тук общуваме с живи хора, вълнуващи се от едно прекрасно хоби - магията готвене, магеренето! Коренът на думата е един и същ, забелязвате ли? Магия!
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Какво не си купувате за готвене или ядене от магазина?преди 9 годиниДааа, домашни производители... Много хубаво - мляко от истинска крава, яйца от истински кокошки, масло, избито вкъщи, месце, пасло по тучни ливади или хранено с картофки и коприва. Европейците дават луди пари за еко-продукти, само че искат СЕРТИФИКАТ за произход. Много е хубаво да си хапваме и пийваме истински неща, лошото е, че има малко риск в тая работа. Може истинската крава да не е добре нагледана и да е заболяла от туберкулоза. Тогава дори изваряването на млякото не помага - бацилите си остават, защото 100 градуса не са достатъчни да ги унищожат. А БДС и държавният контрол са отдавна забравени понятия. Какво правим тогава? Риска ли поемаме или си купуваме боклуци от магазина? Или може би има някакъв трети вариант?
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Приготвяте ли пикантни ястия?преди 9 годиниСпомням си, че преди много години един журналист (или журналистка - вече ми се губи, дали не беше Кеворк) го попитаха: "Как се прави интересно интервю?" И той отговори: "Трябва да зададеш въпроса си така, че събеседникът ти да не може да отговори с "да" или "не", трябва да го провокираш към подробен отговор. Не ми се сърдете, но в дадения случай наистина може да се отговаря с "да", "не", "понякога", "рядко"... Може би по-интересно би било да попитаме: "Какви пикантни ястия предпочитате?" или: "Кое отличава пикантните ястия от останалите?" И тогава отговорите ще бъдат много по-подробни и интересни. Например: "Много обичам през вечерите на лютата зима да сляза до мазето, където съм наредила какви ли не буркани и бурканчета, пълни с какви ли не съблазни. Ето ги любимите ми люти чушлета, отгледани с обич в моята градина, гарнирани с копър и магданоз от моята градина, с белеещи в тях по една-две скилидки чесън, с бистър пикантен сок, които ще превърнат простата бобена чорбица в райско наслаждение, особено ако към нея на една кръгла дървена дъсчица са наредени тънко нарязани късчета сланинка, поръсена лекичко с червен пипер".
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Кои са най -често използваните продукти от вас?преди 9 годиниИмам една приятелка, която пие нескафе в индустриални количества и си го купува в големи буркани с червени капачки. Щом понатрупа празни буркани, ми се обажда да ги взема. И сега всичките ми сухи продукти са наредени чинно в такива буркани - удобни защото не са кръгли, а са прозрачни и красиви, побиращи например точно килограм готварска или морска сол, малко по-малко от килограм брашно или ориз. И така като гледам, май най-бързо се опразват бурканите с брашно, ориз, захар, кус-кус, сушени гъби. По бавно вървят: грис, галета, царевичен грис за качамак, гречка (елда), сол, бобец, леща. Още по-бавно се свършват билковият чай, смрадликата (тя, верно, не е за готвене, но също стои в такъв буркан), чубрицата, джодженът, дафиновият лист. А иначе от суровите зеленчуци бързо вървят най-вече лукът и морковите, доматите, чушките, празът, зелето. Подправките ми също стоят в ръбестите бурканчета с червена капачка от лютеница на "Олинеза" (без етикетите, естествено). Там бързо се свършват: черният пипер, чубрицата (от големия в килера си пресипвам в малък в кухнята), содата, лимонтузуто, джодженът, ванилията, какаото.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Приготвяте ли пикантни ястия?преди 9 годиниСпомням си, че преди много години един журналист (или журналистка - вече ми се губи, дали не беше Кеворк) го попитаха: "Как се прави интересно интервю?" И той отговори: "Трябва да зададеш въпроса си така, че събеседникът ти да не може да отговори с "да" или "не", трябва да го провокираш към подробен отговор. Не ми се сърдете, но в дадения случай наистина може да се отговаря с "да", "не", "понякога", "рядко"... Може би по-интересно би било да попитаме: "Какви пикантни ястия предпочитате?" или: "Кое отличава пикантните ястия от останалите?" И тогава отговорите ще бъдат много по-подробни и интересни. Например: "Много обичам през вечерите на лютата зима да сляза до мазето, където съм наредила какви ли не буркани и бурканчета, пълни с какви ли не съблазни. Ето ги любимите ми люти чушлета, отгледани с обич в моята градина, гарнирани с копър и магданоз от моята градина, с белеещи в тях по една-две скилидки чесън, с бистър пикантен сок, които ще превърнат простата бобена чорбица в райско наслаждение, особено ако към нея на една кръгла дървена дъсчица са наредени тънко нарязани късчета сланинка, поръсена лекичко с червен пипер".
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави рецептата: Бульон-трезвепреди 9 годиниБульон-трезвеБульон-трезве14.02.2016Бульони
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Кой продукт с коя подправка си отива?преди 9 години, преди 9 годиниКакво, какво? На боба не подхожда джоджен? Все едно на таратора да не му подхожда копър!
    • Renkata
      Renkataза кой боб, за зеления естествено, че не върви, но за стария да
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest