Моята Стена

  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави рецептата: Пастет от печен патладжанпреди 9 годиниПастет от печен патладжанПастет от печен патладжан14.03.2016Пастет
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловасготви: Домашен хайверпреди 9 годиниДомашен хайверДомашен хайвер02.01.2012Хайвер
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави форумната тема: Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?преди 9 годиниЕдно от нещата, които уважавам на този свят, са професионалистите и професионализмът. Затова занасям на поправка часовника си при часовникар, а не при братовчед си, колата - на сервиз от добра класа и поверявам продажбата на имота си на брокер и адвокат. Така стояха и нещата в кухнята, когато бях млада булка. На сватбата някой бе така добър да ми подари дебелия том на П.Чолчева "Съвременна домашна кухня" и той стана мой пътеводител между продуктите, тенджерите и тиганите. Спазвах рецептите (тоест технологията) най-стриктно, докато... един ден, когато поднасях супа топчета, домашните не ме попитаха: "Абе защо не надроби и някое картофче вътре?" (каквото рецептата не предвиждаше). Оттогава готвенето се превърна за мен в творчество, а кухнята - в арена на фантазията.

    Наскоро сестра ми реши да блесне с десерт. Поднесе ми нещо бяло и желирано, в което имаше орехи, почти никаква захар, и кисело мляко. Нарече го с някакво испанско име и си го хапна с удоволствие от красивата стъклена купичка. Аз само го опитах и днес го забърках по съвсем друг начин. Виж рецепта Крем, по-хубав от баварския. Мога да пиша още дълго за експериментите си в кухнята, ако не се опасявам, че ще Ви досадя, защото стажът ми тук е доста дълъг. Но ще се радвам да почета Вашите идеи.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави рецептата: Крем, по-хубав от баварскияпреди 9 годиниКрем, по-хубав от баварскияКрем, по-хубав от баварския01.02.2016Мусове
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 9 годиниНапълно съм съгласна за анонимността, която е посестрима на малодушието и подлостта и най-зъл враг на доблестта и честта. И като слушам как журналисти и политици се придържат към нея, когато критикуват, губя към тях доверие и се отвращавам.
    Май се отдалечихме от тематиката на сайта... Вие вчера какво си готвихте за неделен обяд?
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 9 годиниЕх, колко хубаво казано и грамотно написано! Най-после нещо свястно да прочете човек. И се сещам за думите на Воланд от "Майстора и Маргарита", отправени към Леви Матей (цитирам по памет, имайки предвид думите Ви за простотията): "Как би изглеждал светът, ако в него цари само светлина и няма никакви сенки?"
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 9 годиниНямям предвид "оперирани от други ...", а че тематиката на сайта не засяга литературата. Обаче ето, показвам един цитат от Достоевски (в мой превод)и питам: Има ли в днешно време млад човек, който да седне и да се отдаде на удоволствието от четенето на подобна литература? Покрай смартфоните и фейсбук забравяме за подобни наслади. Та ето го цитатът:
    "Няма да обяснявам надълго и нашироко как момиче със зестра, хубаво, а и оправно и разумно, каквито в сегашното поколение има доста, но които започнаха да се появяват още в предишното, можа да се омъжи за такъв "никаквец", както го наричаха всички по онова време. Защото познавах една девойка от предишното "романтично" поколение, която въпреки няколкогодишната си загадъчна любов към един господин, за когото, впрочем, винаги можеше най-спокойно да се омъжи, свърши с това, че сама си измисли някакви непреодолими пречки и една бурна нощ се хвърли в доста дълбоката и бърза река от високия, приличащ на урва бряг и загина единствено заради собствените си капризи, само и само да прилича на шекспировата Офелия, и ако тази урва, която тя толкова отдавна си бе нарочила, не бе тъй живописна и вместо нея имаше само някой прозаичен равен бряг, самоубийството й едва ли щеше да го бъде".
    Това са две изречения почти от началото на "Братя Карамазови". И трябва да Ви кажа, че този роман не е преиздаван от времето на Ноевия ковчег не защото е лош, напротив, той е епохален и при това е криминале, което по нищо не отстъпва на най-четените гениални криминалета, да не говорим за идеите, които внушава. Не го преиздават именно защото днес хората "нямат нерви" да четат и да се наслаждават на подобна литература. На Вас стигна ли Ви търпението да прочетете дори само тези две изречения?
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: С кои храни за подсиля имунитета?преди 9 години, преди 9 годиниХрасдтовиден (дървовиден) бъз и тревист (бъзак) - прочети за разликата. Сиропът на Димков се прави наистина от храстовидния (бъз), а не от тревистия (бъзак). Така че няма храстовиден бъзак. Това са смесени понятия. Храстовидният (дървовиден) е бъз, а бъзакът е тревист.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 9 годиниБих открила форумна тема "Защо да НЕ СМЕ във фейсбук?", ако не се притеснявах, че неговите потребители ще ме изядат с парцалките. По-голям тъпизъм не съм виждала. Но ме учудва, че например цели издателства и медии са недостъпни освен през него. Фейсбук за мен е едно огледало, в което някои тъпаци се оглеждат с всичките си снимки, коментарчета и прочее простотии и се любуват на собственото си отражение. Също като в селфитата. Боже, боже! Накъде върви светът! И къде остават Реноар, Леонардо, Ван Гог, Достоевски, Мопасан, Албинони, Бетовен, Моцарт?! Уви, тук форумът е готварски, а не литературен, бих Ви показала едно интересно нещо.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Превод на рецептипреди 9 годиниЕто една рецепта за превод от руски. Ползвай Гугъл преводачи се смей от сърце!

    Этот простой рецепт плова из морского коктейля - отличная альтернатива мясу. Быстрый в приготовлении, он понравится любителям блюд на скорую руку. При желании такой плов можно дополнить специями по вкусу и свежими томатами, например.


    Ингредиенты:
    • Луковица — 1 Штука
    • Морковь — 1 Штука
    • Болгарский перец — 1 Штука
    • Чеснок — 2-4 Зубчиков
    • Морской коктейль — 500 Грамм
    • Рис — 250 Грамм
    • Соль — 1 Щепотка
    • Перец — 1 Щепотка

    Количество порций: 3-4
    Как приготовить "Плов из морского коктейля"

    1. Очистить и нарезать тонкими полукольцами луковицу. Вымыть, очистить и натереть на терке морковь. Сладкий перец вымыть, очистить от семян и нарезать тонкими ломтиками. Очистить чеснок.

    2. Морской коктейль опустить в кипящую подсоленную воду на 3-4 минуты, а затем откинуть на дуршлаг.

    3. Рис залить холодной водой и промыть как следует. Рецепт приготовления плова из морского коктейля подойдет как для кухонной плиты, так и для мультиварки.

    4. На сковороду налить немного растительного масла и разогреть его. Выложить лук и чеснок, довести до золотистого цвета. Затем добавить морковь и перец. Жарить на среднем огне около 3-5 минут до мягкости. Подсолить и поперчить по вкусу.

    5. Добавить морской коктейль на сковороду, аккуратно перемешать. Рис соединить с начинкой. Влить воду, подсолить немного и варить на медленном огне до готовности. Перед подачей на стол украсить плов из морского коктейля в домашних условиях свежей зеленью.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest