Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Хляб ЕзекилХлябът Езекил е най-полезната разновидност на хляба. На практика от него си добавяме много фибри и полезни вещества, спестявайки бързите въглехидрати и високия гликемичен индекс. Той представлява вид хляб, който се...
05 Март
Пълнозърнест хлябПълнозърнестият хляб е една от най-ценните храни за хората, стига той да е направен от качествена суровина и да не е придружен от нежелани съставки като подобрители, стабилизатори и консерванти. По своята същност пълнозърнест...
24 Февр.
Перга (пчелен хляб)Освен мед, пчелинът предлага още много природни продукти с широко приложение в медицината, козметиката, стоматологията, фармацевтиката. Сред тях се отличава една субстанция, наричана перга, но позната и с други наименования...
26 Февр.
Хляб1. Замесете тесто по еднофазен (директен) начин от разбитите яйца, леко затоплените млека, захарта, солта и маята /размита в затопленото прясно мляко, ако е прясна/.
2. Добавете брашното (със сухата мая) постепенно, докато...
17 Февр.
1
Ето как да приготвим полезен Жив хляб (Селски квасен хляб)Българите са едни от хората, които консумират най-много хляб. Днес е трудно да се намери качествен и вкусен хляб. Магазините предлагат различни видове тестени изделия - пълнозърнести, многозърнести, речен хляб, черен, типов...
05 Март
1
Силата на обредния хлябНикой не е по-голям от хляба!
Имайки предвид тази стара българска поговорка, на празници българката е приготвяла богата трапеза и най-важното място е отделяла винаги на хляба.
Обредния хляб съпътства бита на...
05 Май
Рецепти за кето хлябКето хлябът е основен елемент от кето храненето. Ако трябва да го дефинираме, това е хранителен режим, познат и като високомазнинно хранене. При този тип диета се наблюдават високи нива на кетони в организма, чрез които...
05 Август
Магията на Обредния хлябОбредният хляб не е обикновен хляб. За него подготовката започва много рано, още по жътва.
Подбират се здрави зърна от чиста пшеница или жито, които се измиват много добре и подсушават. Смилат се на брашно, което пък се...
20 Юли
Кой хляб е полезен?Първото нещо, което човек прави, започвайки диета или преминавайки към по-здравословен начин на живот, е изключването на тестените изделия от менюто си.
Истината е, че има няколко вида хляб, които са много полезни и...
19 Ноем.
Истината за Ватиканския хляб!Случайно попаднах в един български сайт на рецепта за Ватикански хляб. Започна да ме гложди любопитство, а това, че този хляб се прави само веднъж в живота, нещо не ми допадна.
Другото, че някой трябва да ти даде закваска...
21 Ноем.
Икономични рецепти с хлябОстатъците от хляб лесно могат да бъдат оползотворени. С тях можете да си приготвите закуска или някакъв сладкиш, който да е подходяща компания на следобедния чай или кафе. Най-лесният и добре познат вариант за рецепта...
25 Август
Не изхвърляйте коравия хлябКризата сигурно се отразява и на вашия бюджет, затова, преди да изхвърлите стария корав хляб, помислете – не можете ли да приготвите от него нещо друго, което да ви е от полза?
На първо място от коравия хляб става страхотна...
09 Януари
Магията на ватиканския хлябСтара италианска легенда разказва за веригата на Свети Антонио, в която се приготвял специален хляб, наречен Ватикански, който имал силата да сбъдва желания и да носи любовта в живота на хората.
Според преданието Ватиканският...
26 Януари
152
Бързо отслабване с хлябРазнообразието в диетите е огромно. Всеки ден излизат нови и нови планове за отслабване, някои с не дотам доказани резултати. Тук ще ви предложим една изцяло нова диета, която учудва с един от компонентите си, а именно...
13 Дек.
5
Как да съхраняваме хлябЕдно от най-важните неща за храната на поколенията – хлябът, е начинът на съхранение. Независимо дали го печете сами, взимате го от старата пекарна или от рафта в магазина, е важно да знаете как да го съхранявате, когато...
24 Септ.
1
Ползата от черния хлябЧерният хляб е едно от най-ефективните средства срещу анемия. В ръжения хляб се съдържат тридесет процента повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий, отколкото в хляба от пшенично брашно.
Особено...
04 Окт.
Вредата от белия хлябОще от деца повечето от нас са свикнали да си похапват от белия хляб и тестените изделия. На всички им е било много вкусно да си хапнат филийка със сладко, кифличка, палачинки, кексчета, торти.
Докато си похапва...
21 Дек.
5
Арт хлябРазтворете маята в леко затоплената вода заедно с меда. Не чакайте да шупва, а веднага добавете киселото мляко на стайна температура, след това и брашното със солта.
Разбъркайте добре и когато брашното се поеме от течностите...
06 Април
2
Пълнен хлябНарязваме хляба по дължина и широчина, без да разрязваме дъното.
В процепите слагаме топеното сирене, нарязаната шунка, натрошеното краве сирене.
След това разливаме разтопеното масло, смесено с чесъна на прах между...
15 Февр.
2
Картофен хлябКартофите се смачкват на пюре с млякото и се оставят да изстинат. Маята се размива с хладка вода и се смесва с картофеното пюре.
Брашното се пресява със солта в затоплен съд и към него се прибавя картофената смес....
02 Януари
1
Къпан хлябРазтворете маята в леко затоплена вода, като прибавите и меда.
Оставете сместа да престои няколко минути, за да може маята да се активира.
През това време сложете пълнозърнестото брашно в купа.
Прибавете солта, разбъркайте...
05 Дек.
Голям ХлябВ дълбока купа пресявам брашното. Добавям солта и разбърквам.
В хладка вода размивам маята. Прибавям я към брашното заедно с олиото и оцета, последният се слага за еластичност на тестото. Като се натисне готовият хляб,...
02 Дек.
Никулденски хлябХубаво е да оставим всички продукти за няколко минути на стайна температура. В рецептата умишлено не съм използвала мляко и яйца, тъй като Никулден попада в Коледните пости, но не пречи да се добави при замесването едно яйце...
14 Ноем.
1
Чеснов хлябПрясното мляко се разбърква с 1 с.л. оцет и се оставя настрани за 5 мин.
Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с подправките.
Добавя се млякото и се разбърква добре.
Прехвърля се на гладка набрашнена повърхност...
19 Ноем.
Арабски хлябРазтворете маята заедно със захарта в 1/2 от топлата вода.
Всички продукти смесете в голяма купа и замесете гладко, но лепкаво тесто. Не слагайте прекалено много брашно, защото тестото трябва да остане леко лепкаво. Оставете...
12 Дек.
3