Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

ЛукЛук
01 Февр.
Лукът се класира в първата десетка зеленчуци, произвеждани по света. Смята се, че лукът произхожда от Азия и започва да се култивира в след 1630 г. Лукът е сезонно растение, което расте добре при широк диапазон от температури...
Зелен лукЗелен лук
23 Август
1
Всеки знае колко полезни са зеленчуците и как консумацията им ни дава здраве и дълголетие. Един много често използван зеленчук на българската трапеза е зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен и не се...
Сортове лукСортове лук
20 Юли
У нас съществуват няколко обособени сортове лук. Те се различават по своите биологични особености и стопански качества. Основно са разделени в три категории – сладък лук, лютив и по-лютив. Всеки един от тях има по няколко...
Див ЛукДив Лук
31 Юли
Дивият лук (Allium schoenoprasum) с неговите фини зелени пера е най-малкият вид ядлив лук. Дивият лук е многогодишно растение, достигащо височина до 50 см, като за негова родина се считат както Азия и Европа, така и Северна...
Различните видове лукРазличните видове лук
02 Окт.
3
Лукът е изключително популярен зеленчук по цял свят. В България почти няма гозба, в която да не се слага лук, а освен в кулинарията, той е чудесен помощник и в целебната народна медицина. Познати са около 1200 вида лук, от...
Алергия към лукАлергия към лук
26 Юни
Алергията към храна е резултат от грешка на имунната система. При алергичната реакция към храна имунната система реагира на храната, като на опасни вещества за организма. Всички заем колко полезен е лукът. Но той...
Червеният лук стопира инфарктаЧервеният лук стопира инфаркта
26 Май
Ако не сте чували, е време да разберете, че червеният лук (кромид) намалява риска от коронарна болест на сърцето. Помага и при проблеми с щитовидната жлеза. В България използваме повече белия и жълтия лук, но е...
Лечебни рецепти с лукЛечебни рецепти с лук
06 Февр.
От далечни времена хората са използвали лука като лечебно средство. Най-често са го използвали за лечение на различни простудни заболявания. Най-чисто се използва през зимните месеци, когато ни застигне простуда или...
Маринованият лук овкусява салатиМаринованият лук овкусява салати
01 Април
Всеки ден проветрявайте помещението, в което съхранявате лук. Можете да го наредите в торбички от порест плат или да го подредите красиво върху рафт. Ако искате да си направите маринован лук, ще получите вкусен и полезен...
Ползи от дивия лукПолзи от дивия лук
06 Август
Ползите от консумацията на зеленчуци са известни още от древни времена. Свежите зеленчуци действат благоприятно на човешкия организъм, защото са естествени източници на ценни хранителни вещества като минерали, витамини, фибри...
Ползата от зеления лукПолзата от зеления лук
26 Май
Съществуват растения, които са известни с лечебните си свойства. Едно от тях е зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен продукт. Но истината е, че ползите от зеления лук често са подценявани несправедливо...
Вреди от консумацията на лукВреди от консумацията на лук
30 Юни
Човекът е познавал лука като зеленчукова култура още отпреди 5 хиляди години. Най-напред към неговото използване се насочват в Централна Азия, а по-късно и в Европа обръщат внимание на ползите от зеленчука. Първоначално...
Британец отгледа 9-килограмов лукБританец отгледа 9-килограмов лук
20 Септ.
1
Лукът е двугодишно растение, широко използвано в готварството заради характерния си лютив вкус. По време на готвене лукът значително омеква, а уханието, който той придава на ястието, е много приятно. Лукът се цени доста и...
Праз лук - много полезен зеленчук!Праз лук - много полезен зеленчук!
28 Май
Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени...
Незаменимите ползи от кромид лукНезаменимите ползи от кромид лук
15 Ноем.
3
Кромид лукът, който е най-използваният от всички видове лукови растения в националната ни кухня, крие в себе си множество ценни съставки. Този зеленчук произхожда от Средна Азия, но бързо се налага и в Европа още през...
Как да си изсушим лук?Как да си изсушим лук?
02 Септ.
1
Лукът ни радва с безбройните си ползи. Но не по всяко време може да го консумираме пресен. Той е задължителен продукт за всяка кухня, тъй като влиза в състава при приготвяне на почти всички ястия. Поради това и за да обновим...
Лук Шалот - ползи и приложениеЛук Шалот - ползи и приложение
09 Май
1
Макар лукът Шалот вече да не е някакъв екзотичен зеленчук за нас и да можем да го срещнем в редица по-големи магазини или пазари, ние рядко посягаме към него, защото се стряскаме от по-високата му цена (около 5 лв. за 250...
Каква е разликата между обикновен лук и лук Шалот?Каква е разликата между обикновен лук и лук Шалот?
27 Септ.
Трудно е да си представим много ястия без лук - от градинарски салати до изискани гурме ястия. Ако не харесвате горчивия вкус на обикновения лук и острия аромат, тогава има алтернатива - шалот. Има по сладък вкус...
Хапвайте зелен лук за здрава кожаХапвайте зелен лук за здрава кожа
15 Май
Вече не е необходимо дамите да се двоумят дали да сложат зелен лук в свежите пролетни салати. Изборът бе предопределен от учените, според които консумацията на зелен лук пази от много и най-различни заболявания, най-вече...
Лук и репички против пролетна умораЛук и репички против пролетна умора
27 Март
С настъпването на пролетта идва периодът, в който много хора се оплакват от пролетна умора. Те се чувстват отпаднали, постоянно им се спи, но в същото време имат проблеми със съня. Пролетната умора се допълва също така...
Червен лук - защо е толкова полезен?Червен лук - защо е толкова полезен?
07 Февр.
В растителното царство родът Allium си е запазил солидно място. Всичките му представители - лук, чесън, шалот, праз, китайски лук са широко известни и масово употребявани. Най-култивиран сред всички тези зеленчуци е лукът...
Кулинарни хитринки при готвене на лукКулинарни хитринки при готвене на лук
28 Юли
1
- Лесно и бързо ще успеем да обелим лука, ако потопим за минута в топла вода; - Водният лук (сладък сорт лук от тип Каба), се използва предимно за салати. Преди до го нарежем, потапяме в студена вода за пет минути...
Как да съхраняваме чесън и лукКак да съхраняваме чесън и лук
16 Април
1
Лукът и чесънът са важни компоненти в приготвянето на различни ястия, без които вкусът и ароматът не е един и същ, така че е добре да се научим правилно да съхраняваме тези зеленчуци през зимата и лятото. Как се съхранява...
Тънкости при готвенето на праз лукТънкости при готвенето на праз лук
10 Април
Празът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров. Всяка част от праз лука може да се яде, но повечето хора обичат най-много бялата част от корена...
Няколко причини да похапвате печен лукНяколко причини да похапвате печен лук
29 Март
Лукът има силно антибактериално действие. Любопитен факт е, че при термична обработка той не губи полезните си качества. При печене лукът губи само част от натрапчивия вкус и миризма, но полезните вещества в него остават...