Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

ЯйцаЯйца
02 Февр.
1
Яйцето е с кръгла или овална форма, състоящо се от яйцеклетка, заобиколена от слоеве мембрани и външна обвивка, която поддържа и опазва развиващия се ембрион и неговите хранителни резерви. Повечето яйца за консумация,...
Пъдпъдъчи яйцаПъдпъдъчи яйца
03 Февр.
2
От векове насам за пъдпъдъчите яйца се говори единствено като ценен дар от природата и полезна и вкусна храна за хората. Тези малки и колоритни яйца са продукт от пъдпъдъците, които сами по себе си са нежни и доста претенциозни...
Пъдпъдъчите яйцаПъдпъдъчите яйца
27 Август
Хората са научили за полезните свойства на пъдпъдъчите яйца много отдавна – сведения за тях са намирани в древноегипетски папируси и в древни китайски рецепти. Пъдпъдъчите яйца не само подобряват умствените способности...
Патешки ЯйцаПатешки Яйца
26 Март
Патешките яйца са полезен продукт, който е популярен както в кулинарията, така и в козметиката. Те се продават като правило в специализирани търговски обекти или ферми. Докато у нас те не са много разпространени, то в кухните...
Тайната на рохките яйцаТайната на рохките яйца
11 Март
Яйцата са сред най-необходимите ни хранителни продукти и могат да бъдат използвани както за закуска, така и за обяд и вечеря. Много запеканки, сладкиши и кремове също няма как да бъдат приготвени без използването...
Опасни яйца заливат пазараОпасни яйца заливат пазара
05 Март
5
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в град Добрич предотврати продажбата в търговската мрежа на повече от 8000 негодни яйца. При рутинна проверка инспектори от дирекцията са открили нерегистрирана ферма...
Правилно съхраняване на яйцаПравилно съхраняване на яйца
17 Април
Правилното съхранение на яйцата е изключително важно, особено в дните след Великден, когато остават много яйца. Въпросът за съхранението им касае пряко нашето здраве. В пресните яйца се крие салмонела. Хубаво е да...
Tрадиционни български великденски яйцаTрадиционни български великденски яйца
12 Април
1
Боядисаните яйца са най-яркият символ на празника Великден. От стари времена яйцата се боядисват в четвъртък и събота, а за Разпети петък важи строга забрана за работа. В събота тази забрана се повдигала за онези невести...
Кулинарни идеи с яйцаКулинарни идеи с яйца
30 Септ.
С яйца можете да приготвите много интересни и вкусни ястия, салати и предястия. Благодарение на яйцата те са хранителни и ще се харесат на всеки ваш гост. Необходими продукти: 700 грама аспержи, 500 грама зелен...
Да ядем яйца изисканоДа ядем яйца изискано
06 Март
Много от нас с лекота боравят с пръчици за хранене в китайски ресторант и навиват виртуозно спагети на вилицата в пицария. Но знаем ли как изискано да консумираме яйца? Съществува неписан яйчен етикет, който се...
Ползите от пъдпъдъчите яйцаПолзите от пъдпъдъчите яйца
07 Юни
Много хора не са наясно с ползите на пъдпъдъчите яйца. 3-4 пъдпъдъчи яйца съответстват на приблизително 1 кокоше яйце, но съдържащите се в пъдпъдъчите яйца минерали, витамини и хранителни вещества ги правят по-полезни от...
Тънкости при боядисването на яйцаТънкости при боядисването на яйца
15 Април
5
Великден е един от най-светлите християнски празници. Боядисването на яйца е характерен ритуал за този празник. За да направите хубави твърдо сварени яйца, те трябва да се варят около 10-12 минути след завирането...
Кулинарна употреба на гъши яйцаКулинарна употреба на гъши яйца
27 Май
За разлика от кокошите яйца, гъшите могат да бъдат намерени много по-трудно по магазините. Това се дължи не само на факта, че гъските снасят по-рядко от кокошките, но и поради по-високата им цена, която не ги прави привлекателна...
Символика на червените великденски яйцаСимволика на червените великденски яйца
01 Май
Обичаят да се боядисват червени яйца на Великден е възприет от много различни страни по света. Има исторически данни, които доказват, че още от езически времена в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай са били боядисвани...
Закуска с яйца за вечеряЗакуска с яйца за вечеря
10 Януари
Едни от най-обичаните закуски са бърканите яйца, приготвяни в най-различни вариации. Според правилата на класическата френска кухня няма нищо лошо в това да ги похапваме и за вечеря. Според едни от най-популярните...
Как правилно да варим яйца?Как правилно да варим яйца?
29 Ноем.
1
Варенето на яйца е трудно от гледна точка на това, че докато не ги обелим не може да сме сигурни колко твърди сме ги сварили. По-малко вероятно да се напукат по време на "приготвяне" са пресните яйца. Това се дължи...
Какво да сготвим с яйца?Какво да сготвим с яйца?
06 Март
Ако и вие сте се чудили в какво да употребите останалите от Великден яйца например, то следващите редове са точно за вас. Представяме на вашето внимание няколко лесни, бързи и много вкусни рецепти с яйца: Варени яйца...
Как да направим мариновани яйцаКак да направим мариновани яйца
21 Април
1
Макар и да звучи странно и необичайно, не само месата и зеленчуците подлежат на мариноване. В чуждестранната кухня маринованите яйца са също често срещан специалитет. В зависимост от това с какво са мариновани,...
Тънкости при готвенето на яйцаТънкости при готвенето на яйца
30 Март
Яйцата са универсален продукт. Всеки от нас ежеседмично ги консумира под всякакви форми. И колкото и да са залегнали те в нашата българска кухня, не всеки знае всички тънкости, що се отнася до приготвянето им. Варенето...
Идеи с яйца за обядИдеи с яйца за обяд
08 Май
Ако трябва да се посочи едно ястие, което покрива понятието универсално, то това са яйцата. Те засищат добре, приготвят се бързо във всякакви вариации и съдържат всички нужни за организма ни вещества - протеин, въглехидрати...
Стогодишните яйца - смрадливият китайски деликатесСтогодишните яйца - смрадливият китайски деликатес
18 Април
Стогодишните яйца, наричани още пидан, вековни или хилядагодишни яйца, са един от традиционните китайски деликатеси. Представляват консервирани за няколко месеца кокоши или патешки яйца. Технологията за консервирането...
Тобико - цветните яйца в сушитоТобико - цветните яйца в сушито
02 Април
Тобико е японска летяща риба, която е известна със способността си да скача във въздуха на високо. Хайверът ѝ е широко разпространен за направата на суши. Също така често се използва и като ефектна гарнитура към различни...
Силно отровни яйца ужасиха ЕвропаСилно отровни яйца ужасиха Европа
07 Август
Милиони бройки заразени яйца бяха пуснати за продажба в търговската мрежа. След като грешката бе установена, те бяха изтеглени от европейския пазар. Яйцата са заразени със силно токсичен инсектицид. Милиони бройки бяха...
Защо да ядем сурови яйца?Защо да ядем сурови яйца?
11 Юни
Процесът на готвене на яйцата унищожава много от ползите им, от които нашият органи толкова отчаяно се нуждае, тъй като природата на протеините и мазнините се променя, когато е изложена на топлина. Когато се приготвя...
Тънкости при варене на яйцаТънкости при варене на яйца
02 Май
2
Варенето на яйца си е трудна задача, особено ако целта е черупките да не се напукат. Сложен е моментът, когато варим яйца за Великден и установим след като сме ги сварили, че всички са се напукали. Разочарованието е...