Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Гъска с ябълки е изненада за Коледа

Гъска с ябълки е изненада за Коледа

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Гъска с ябълки е изненада за Коледа

На коледната трапеза на много народи традиционното ястие е гъска с ябълки. Въпреки че на пръв поглед звучи особено, гъската става по-лека благодарение на киселите ябълки.

На Коледа се сервира задължително едно едро парче месо или цяла птица, това показва обединяването на семейството. За да приготвите гъска с ябълки, ви е необходима една едра гъска.

Посолете я и я натрийте с черен пипер и чесън отвън и отвътре. Пригответе плънката, която се състои от една нарязана на кубчета ябълка, шепа орехи, сушени сини сливи, сушени кайсии, четири резенчета портокал.

Напълнете гъската и зашийте с конец или фиксирайте с клечки за зъби, за да не изтича сокът по време на печенето. Намажете птицата обилно с олио, за да се изпече до хрупкаво.

Около гъската наредете цели или разрязани на половинки необелени ябълки и една нарязана на четвъртинки глава лук. Покрийте добре тавата с фолио и оставате на средна фурна три часа.

Гъска с ябълки е изненада за Коледа

След това махнете фолиото, долейте олио, полейте гъската с портокалов сок и оставете да се запече двадесет минути до хрупкава златиста коричка. Поднесете с печените ябълки.

Вместо гъска с ябълки можете да приготвите патица с джинджифил. Натрийте патицата отвън и отвътре със сол и черен пипер. Настържете сто грама джинджифилов корен на най-ситното ренде.

Начукайте две скилидки чесън и добавете към тях джинджифила. Нарежете една глава лук на кръгчета и я добавете към сместа. Напълнете патицата с тази смес и я зашийте или я фиксирайте с клечки за зъби.

Печете един час на сто и осемдесет градуса в предварително загрята фурна. След още половин час обърнете патицата и излейте мазнината от печенето. Сварете бульон от една глава лук, един морков, парче целина, две скилидки чесън и китка магданоз.

Отново обърнете патицата, излейте мазнината от тавата и печете още час и половина на сто и петдесет градуса. Излейте бульона в дълбок тиган. Извадете плънката от изпечената патица и я сложете в бульона.

Добавете сто милилитра бяло вино и варете десет минути. Прецедете. Сервирайте патицата със сос, украсена с мента и босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest