понеделник, 22 декември

Как да готвим манатарки

Стек с манатарки
3.7 от 7 Гласа

Манатарките са едни от най-вкусните гъби. Според ценителите те са на второ място по вкус и аромат след ненадминатите трюфели. Манатарките изискват специално приготвяне, за да разкрият изцяло вкуса и аромата си.

Уханието на манатарки се смесва перфектно с печено телешко или пилешко, със задушено заешко или агнешко. За да направите вкусно ястие или гарнитура от манатарки, използвайте винаги само пресни гъби. Младите гъби, високи не повече от 7 сантиметра, се смятат за най-крехки и вкусни.

Имайте предвид, че по-едрите гъби могат да са червиви, затова проверявайте всяка гъба. Но дори да има червеи, можете да ги премахнете, като отстраните пънчето на гъбата и я накиснете в хладка солена вода за половин час. Червеите ще излязат на повърхността на водата.

Манатарки

Пресните манатарки са плътни и издават характерен звук, когато натиснете шапчиците им. Преди да приготвите манатарките, ги измийте в студена вода, отрежете най-долната част на пънчетата, а по-едрите гъби нарежете на парчета. Накиснете гъбите в солена вода за половин час, измийте ги отново и създайте своя кулинарен шедьовър.

Много вкусни са манатарките със сметанов сос.

Необходими продукти: 500 грама манатарки, 4 супени лъжици масло, 1 глава лук, 200 милилитра сметана, 1 супена лъжица брашно, сол и черен пипер на вкус, 100 грама настърган кашкавал.

Манатарки със сметана

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и се нарязват на едро. Задушават се десетина минути в 2 супени лъжици от маслото, докато пуснат сок. Този сок се излива в отделен съд, а към гъбите се добавя нарязаният на едро лук и още 2 супени лъжици масло. Всичко се задушава още десетина минути.

Брашното се смесва със сока от гъби и сметаната и тази смес се добавя към гъбите. Добавят се солта и пиперът и всичко се задушава още 10 минути. Всичко се излива в тавичка, поръсва се с кашкавал и се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Супа с манатарки

Пикантната супа с манатарки е много хранителна и вкусна.

Необходими продукти: 400 грама манатарки, 1 едър патладжан, 1 морков, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 2 дафинови листа, сол на вкус, олио за пържене, 1 люта чушка, 100 грама кашкавал.

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и се нарязват на едро. Заливат се с 2 литра студена вода, добавя се морковът и коренът от магданоз, лукът, солта и дафиновият лист.

Всичко се вари 15 минути. Бульонът се прецежда, зеленчуците се изхвърлят, гъбите се оставят в отделен съд. Патладжанът се нарязва на едри кубчета и се запържва. Добавят се гъбите и се задушават 4 минути.

Гъбите и патладжанът се слагат в бульона и се варят 10 минути. Лютата чушка се нарязва на колелца и се добавя в супата. Вари се още 5 минути и се добавя настърганият кашкавал. Маха се от котлона и се сервира, поръсена с магданоз.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

В актуалната публикация е публикуван материал на тема Как да готвим манатарки. Ако имаш критика или смяташ, че публикуваната информация не отговоря на статията Как да готвим манатарки, би могъл да се обърнеш към нас от форумуляра за връзка и ние ще редактираме/разширим публикацията.