Стек с манатарки

Как да готвим манатарки

Манатарките са едни от най-вкусните гъби. Според ценителите те са на второ място по вкус и аромат след ненадминатите трюфели. Манатарките изискват специално приготвяне, за да разкрият изцяло вкуса и аромата си.

Уханието на манатарки се смесва перфектно с печено телешко или пилешко, със задушено заешко или агнешко. За да направите вкусно ястие или гарнитура от манатарки, използвайте винаги само пресни гъби. Младите гъби, високи не повече от 7 сантиметра, се смятат за най-крехки и вкусни.

Имайте предвид, че по-едрите гъби могат да са червиви, затова проверявайте всяка гъба. Но дори да има червеи, можете да ги премахнете, като отстраните пънчето на гъбата и я накиснете в хладка солена вода за половин час. Червеите ще излязат на повърхността на водата.

Манатарки

Пресните манатарки са плътни и издават характерен звук, когато натиснете шапчиците им. Преди да приготвите манатарките, ги измийте в студена вода, отрежете най-долната част на пънчетата, а по-едрите гъби нарежете на парчета. Накиснете гъбите в солена вода за половин час, измийте ги отново и създайте своя кулинарен шедьовър.

Много вкусни са манатарките със сметанов сос.

Необходими продукти: 500 грама манатарки, 4 супени лъжици масло, 1 глава лук, 200 милилитра сметана, 1 супена лъжица брашно, сол и черен пипер на вкус, 100 грама настърган кашкавал.

Манатарки със сметана

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и се нарязват на едро. Задушават се десетина минути в 2 супени лъжици от маслото, докато пуснат сок. Този сок се излива в отделен съд, а към гъбите се добавя нарязаният на едро лук и още 2 супени лъжици масло. Всичко се задушава още десетина минути.

Брашното се смесва със сока от гъби и сметаната и тази смес се добавя към гъбите. Добавят се солта и пиперът и всичко се задушава още 10 минути. Всичко се излива в тавичка, поръсва се с кашкавал и се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Супа с манатарки

Пикантната супа с манатарки е много хранителна и вкусна.

Необходими продукти: 400 грама манатарки, 1 едър патладжан, 1 морков, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 2 дафинови листа, сол на вкус, олио за пържене, 1 люта чушка, 100 грама кашкавал.

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и се нарязват на едро. Заливат се с 2 литра студена вода, добавя се морковът и коренът от магданоз, лукът, солта и дафиновият лист.

Всичко се вари 15 минути. Бульонът се прецежда, зеленчуците се изхвърлят, гъбите се оставят в отделен съд. Патладжанът се нарязва на едри кубчета и се запържва. Добавят се гъбите и се задушават 4 минути.

Гъбите и патладжанът се слагат в бульона и се варят 10 минути. Лютата чушка се нарязва на колелца и се добавя в супата. Вари се още 5 минути и се добавя настърганият кашкавал. Маха се от котлона и се сервира, поръсена с магданоз.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.6
Общо 8 гласували
5 4
4 1
3 1
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

Gotvach.bg във Фейсбук

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Може би това те интересува