Лятото е времето на студените напитки и още по-студените десерти. Всъщност в направата на сладоледена торта няма нищо сложно, ако си купите готови продукти. В случай обаче, че искате да разбивате сладоледа или да печете блата – нещата определено се усложняват. Подготвили сме ви три вида торти, които стават сравнително бързо и вкусно.
Сладоледена торта с плодове
Необходими продукти: ½ кг плодове по желание, ½ кг сладолед, 50 г шоколад натурален, 2 с.л. сладкарска сметана, 1 с.л. захар на кристали
Начин на приготвяне: Нужна ви е тавичка за печене на блатове – от тези, чието дъно се сваля, за да ви е по-лесно. Ако не разполагате с такава, можете да направите тортата и в най-обикновена, но при сипването ще трябва или да изчакате малко, за да се отпусне или да потопите тавата за 30 секунди до 60 секунди в гореща вода.
Плодовете нарязвате на ситно, ако са по-едри, и ги разпределяте по дъното на тавичката. Отгоре изсипвате почти разтопения сладолед, като целта е да го сложите в средата, за да остане венец от плодчетата отстрани. Оформете с помощта на шпатула. В друг съд разбийте сметаната и захарта, след което добавете разтопеният предварително шоколад и разбъркайте. Аранжирайте тортата и замразете.
Следващата торта отново е без блатове, но за да си я приготвите ще са ви нужни и няколко целувки. Не отнема много време за подготовка, а единственият по-сложен елемент в нея е приготвянето на карамела. Ето и какво друго ви трябва:
Сладоледена торта с целувки и сладко
Необходими продукти: около ½ кг сладолед, бурканче сладко, 4 с.л захар, 7 – 8 целувки, масло и ядки по желание
Начин на приготвяне: Сладоледът трябва да е разтопен – изсипете половината в тавичката, а отгоре наредете плодовете от сладкото. Хубаво е предварително да са отцедени от соса, в който са стояли, а ако предпочитате, можете да сложите и пресни плодове. Отгоре изсипете останалия сладолед.
Оставете във фризера да стегне. През това време направете карамел от захарта и маслото и начупете в отделен съд целувките. Поръсете тортата с целувките, а към карамела прибавете ядките и изчакайте да се втвърди. След това начупете и поръсете тортата.
За последното ни предложение ще ви трябват три вида сладолед – можете да си купите готов или да си го разбиете. Разстилате разтопен сладолед в тавичка, а отгоре нареждате предварително начупени обикновени бисквити, добавете и някакво сладко по желание.
След това изсипете втория сладолед и отново поръсете със сладко и бисквити. Следва да изсипете третия сладолед и последните бисквити и плодове от сладкото. Сложете във фризер да замръзне хубаво.
Ако предпочитате, малко преди поднасянето на тортата, поръсете я с кокосови стърготини или шоколадови пръчици и оставете още малко във фризер, за да се стегне.
Коментари