Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за вкусни зеленчукови кюфтета

Идеи за вкусни зеленчукови кюфтета

Зеленчукови Кюфтета

Не толкова студената зима навън ни предизвиква да си помечтаем за вкусни зеленчукови кюфтенца – от тиквички, спанак. Независимо от времето навън, сезонът е зимен и спанакът и тиквичките не са особено вкусни по това време на годината.

Това в никакъв случай не бива да ни спира да си направим вкусни зеленчукови кюфтета – просто трябва да намерим подходящи рецепти, които да включват т.нар. зимни продукти.

Ние ви предлагаме три такива рецепти – първият ни избор за кюфтета от праз, ето и какво е необходимо:

Кюфтета от праз

Необходими продукти: 5 стръка праз, магданоз, 3 яйца, 1 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. сода, брашно, колкото поеме сместа, 1 ½ к.ч. олио, сол.

Начин на приготвяне: нарязвате на ситно предварително почистения праз – за кюфтетата ще ни е необходима само бялата част. Към него слагате магданоз на вкус, ако ви се намира у дома и целина, сложете и от нея за по-хубав аромат на кюфтетата. Към всичко това добавяте малко сол и изсипвате цялата смес в тенджера – наливате чаена чаша вода и оставяте зеленчуците да се задушат.

Кюфтета от Зеленчуци

Отдръпвате от котлона, когато водата е намаляла на половина и празът е омекнал. Когато изстине сместа, слагате яйцата, киселото мляко и содата, която предварително сте „угасили“ в млякото. Бъркате добре и започвате да добавяте брашно, за да се сгъсти сместа. След това със супена лъжица взимате от сместа и слагате в сгорещена мазнина – пържите до зачервяване.

Следващата рецепта е за кюфтета от прясно зеле – нарязвате на тънки ивички една средно голяма зелка и я изсипвате в подсолена вода, за да се задуши и омекне зелето. Когато омекне, изцеждате зелето много добре. Запържвате две глави ситно нарязан лук и към него добавяте 3 супени лъжици брашно – разбърквате и отнемате от огъня.

Кюфтета от Коприва

Към лука и брашното слагате зелето, разбито предварително яйце, смлян черен пипер, ситно накълцана целина и сол на вкус. От сместа оформяте кюфтета със средна големина, сплесквате ги, овалвате в брашно и пържите от двете страни.

И тъй като пролетта все пак скоро ще ни посети, не можем да пропуснем да ви представим рецептата за кюфтета от коприва. За нея са ви нужни около килограм копривени връхчета, няколко стръка девесил, около 1 връзка магданоз, джоджен, 4 сварени яйца, 1 ч.ч. бира, 1 ч.л сода бикарбонат, 4 с.л. кисело мляко, сол, черен пипер на вкус, олио.

Към предварително нарязаната и попарена коприва се добавят накълцаните на ситно подправки, бирата, млякото и содата, нарязани също на ситно яйцата, черния пипер и солта. Загребва се със супена лъжица и се пържи в сгорещено олио. След като са готови, слагат се в съд с капак, за да се задушат. Сервирайте с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest