Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Няколко начина да си направим палачинки

Няколко начина да си направим палачинки

Палачинки

Тънка, дебела, сладка, солена – палачинката е любима по цял свят. В някои страни я приготвят на тиган, в други - от картофено тесто, в трети я поднасят с плодове. За закуска, обяд или вечеря, палачинките ще ви направят сити и доволни.

Рецепти за палачинката ще откриете в готварските книги още от XV-ти век. Днес тя се е превърнала в интернационално ястие, което краси трапезата на различни по националност и раса народи. И макар много хора да смятат, че палачинките се приготвят по един и същи начин навсякъде, това съвсем не е така.

За обикновените палачинки, каквито сме похапвали неведнъж в неделя сутрин, имате нужда от 100 мл прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 1 ванилия и щипка сода бикарбонат.

Яйцето се разбива добре. Прибавят се брашното, малко сол и сода бикарбонат и се разбъркват. На тънка струя се прибавя млякото. Трябва да се получи средно рядка каша. Добре нагорещеният тиган се намазва с мазнина. С лъжица се взема от палачинковата смес и се изсипва в тигана на тънък пласт.

Съставките за хрупкавата френска палачинка са 150 мл прясно мляко, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 60 г масло.

Яйцата се разбиват, след което се прибавя брашното и отново добре се разбърква. Добавят се млякото. Маслото се слага в голяма тава и тя се слага в силно загрята фурна и се изчаква да се стопи и загрее добре, след което сместа се изсипва и се пече към 10 мин.

Друг интересен вид са оризовите палачинки. За да ги направите, ще имате нужда от 150 г оризово брашно, белтък от 3 яйца, 1 ванилия, 150 мл прясно мляко и 2 ч.л. захар.

Домашни палачинки

Не по-малко известни са американските палачинки, които отдавна са си спечелили световно признание. За приготвянето им ви са необходими 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 2 с.л. олио, 1 ч.л. захар.

Разбийте яйцата заедно със захарта и щипка сол. Смесете половин кофичка кисело мляко с лъжичка сода, след което прибавете към разбитото яйце.3 Добавете олиото, разбъркайте добре, докато стане хомогенна сместа и прибавете толкова брашно, колкото да се получи смес, подобна на тази за кекс. Палачинките се приготвят в сух тефлонов тиган, като се изсипва по 1 супена лъжица от сместа.

Няма как да не опитате и някои изпитани рецепти за палачинки като Палачинки Сюзет, Диетични палачинки, Палачинки с трици, Овесени палачинки, Пухкави американски палачинки, Френски палачинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest