Изследователи от университета в щата Айова, САЩ, твърдят, че е много важно всеки ден да консумираме поне един вид ядки, за да осигурим на тялото си полезни влакна и други вещества.
Експерти смятат, че пет вида ядки са полезни за здравето на всеки човек независимо от пола, теглото и възрастта му. На първо място е кашуто.
То е богато на мононаситени мазнини, които защитават сърдечния мускул. Освен това във вкусните меки ядки се съдържа много фосфор, калий, магнезий и витамин В, които са необходими за нормалното функциониране на организма.
Но преяждането с кашу може да доведе до запек и главоболие. Бадемите са богати на калций, белтъчини и полезни влакна. Те защитават организма от риска на развитие на сърдечно-съдови заболявания и много хронични болежки.
Бадемите са полезни за хора, които страдат от наднормено тегло, защото притъпяват чувството на глад. Лешникът е полезен най-вече когато е суров.
Той помага за изработването на кръв и подобрява психическото здраве. Орехите трябва редовно да се консумират от вегетарианците, защото са богати на омега-3 мастни киселини.
Те са полезни за мозъка и сърцето и са мощен антиоксидант и природен източник на мононенаситени мазнини, витамин Е и полезни минерали.
Редовната консумация на орехи намалява лошия холестерол. Фъстъците са богати на магнезий и цинк и нормализират работата на сърдечно-съдовата система.
Витамин В, който се съдържа в голямо количество във вкусните ядки, помага за предпазване от психични проблеми при хората в напреднала възраст.
Коментари