Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пет вида ядки, които са важни за здравето

Пет вида ядки, които са важни за здравето

Нина НордНина Норд
Джедай
825
кашу

Изследователи от университета в щата Айова, САЩ, твърдят, че е много важно всеки ден да консумираме поне един вид ядки, за да осигурим на тялото си полезни влакна и други вещества.

Експерти смятат, че пет вида ядки са полезни за здравето на всеки човек независимо от пола, теглото и възрастта му. На първо място е кашуто.

То е богато на мононаситени мазнини, които защитават сърдечния мускул. Освен това във вкусните меки ядки се съдържа много фосфор, калий, магнезий и витамин В, които са необходими за нормалното функциониране на организма.

фъстъци

Но преяждането с кашу може да доведе до запек и главоболие. Бадемите са богати на калций, белтъчини и полезни влакна. Те защитават организма от риска на развитие на сърдечно-съдови заболявания и много хронични болежки.

Бадемите са полезни за хора, които страдат от наднормено тегло, защото притъпяват чувството на глад. Лешникът е полезен най-вече когато е суров.

лешници

Той помага за изработването на кръв и подобрява психическото здраве. Орехите трябва редовно да се консумират от вегетарианците, защото са богати на омега-3 мастни киселини.

Те са полезни за мозъка и сърцето и са мощен антиоксидант и природен източник на мононенаситени мазнини, витамин Е и полезни минерали.

Редовната консумация на орехи намалява лошия холестерол. Фъстъците са богати на магнезий и цинк и нормализират работата на сърдечно-съдовата система.

Витамин В, който се съдържа в голямо количество във вкусните ядки, помага за предпазване от психични проблеми при хората в напреднала възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
42
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Криско2
Криско2
Към публикуващите:четете малко,преди да пишете!Фъстъците не са ядки!Просто са подобни на тях,но са от семейството на бобовите!
12.03.2014 10:22
3
дддддд
дддддд
Фъстъците ядки ли са?
11.03.2014 15:47
1
2
а
а
фЪстъци
05.10.2013 14:03
1
Карина
Карина
Непомпетентна и неизчерпателна статия. Всички ядки трябва да се консумират само сурови, а фастъци да се избягват, защото голяма част са ГМО.
03.10.2013 20:13
6
3