вторник, 1 декември

Самардала

4.3 от 29 Гласа

Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) е една от основните съставки на традиционната у нас шарена сол. Самардала представлява тревисто растение, което спада към семейство Лукови и е ендемична за района на Балканския полуостров. Като компонент на шарената сол и изцяло като подправка самардалата се използва изсушена и стрита.

В превод от гръцки Nectaroscordum siculum означава нектаров чесън и неслучайно английското име на подправката е Honey Garlic (меден чесън). Самардалата бива наричана още див лук, български лук, български чесън и др. Всъщност самардалата е подправка, която се използва в най-голяма степен само в България и по-специално в района на Странджа, Сливен, Стара Загора, Казанлък и към Слънчев бряг.

В тази югоизточна част на страната самардала може да намерите съвсем прясна или сушена по пазарите, а хората я отглеждат като задължително растение в дворовете си. Самардалата се среща в по-малки количества още и в Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ, дори в Турция и Южните части на Италия и Франция.

Може да я видите диворастяща в подлеса на букови и габърови гори. Тя е луковично растение, от което излизат по няколко тънки и дълги до 40 см стръка. Самардалата е близък родственик на чесъна и лука, но листата й са с по-различна трилъчева форма. Едно предание гласи, че когато Бог създавал растенията, хванал с 3 пръста листата на самардалата, за да я изтегли от земята и така се получила специфичната форма на листата.

Сушена самардала

Листата на самардала прокарват през март, но красивите й цветове се почвяват през април-май. Цветчетата на растението са с формата на камбанка, изпъстрена в смесица от мораво, жълто, бледо розово, бяло, кафяво. Именно това е причината самардалата да се отглежда и като декоративно растение от много любители на флората.

Обработване на самардала

Самардалата има силен леко лют и нагарчащ вкус, особено ако е прясна. Свежите листа са значително по-люти от лука, чесъна, левурдата. Най-популярен обаче е сушеният вариант, при който листата се сушат за 1 ден и се смилат на каша, след което се разбъркват със сол.

Тази смес се разстила и се оставя да се изсуши отново. Някои хора счукват или смилат прясната самардала със солта, което е по-екстремният вариант за приготовлението й – лютивостта, която растението изпуска е в пъти по-силна от тази при рязането на лук и плачът ви е сигурен. Готовата подправка е характерен зелен цвят и за да не потъмнее, трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.

Зелена самардала

Самардалата съдържа малко ароматни вещества, затова и от нея не може да се добива етерично масло. Затова пък комбинацията й със сол фиксира ароматните й вещества и затова растението се предлага сушено в този дует. Количеството самардала-сол трябва да е 1-1.

Самото сушене отнема около 30-40 дни, в сенчести, проветриви помещения при температура до 30 градуса, като сместа се разбърква периодично. Ако самардалата се суши на по-висока температура, не е изключено свежият й зелен цвят да се загуби и подправката да покафенее.

Кулинарна употреба на самардала

Ако сте решили да опитате какъв е вкусът на ястието, приготвено със самардала, то знайте, че пресните листа е по-добре да не се подлагат на кулинарна обработка. За целта използвайте само сушената смес. Прясна самардала може да вложите в салати и по-специално такива с домати и краставици, с които подправката се съчетава доста добре.

Картофи със самардала

Поръсете салатата с натрошено сирене, защото самардала допълва успешно и неговия вкус. С не по-малка успеваемост, самардалата придава интересен вкус и на зелената салата или ястия от спанак, лапад, коприва.

Сушената самардала е отлична за овкусяване на картофи, сготвени под всякаква форма, а също така яйца, пилешко месо, агнешко месо и агнешки дреболии, печени гъби и ориз. Препечена филийка, намазана с масло и поръсена със самардала навява на мнозина носталгичен спомен от детството. Важно е да се отбележи, че солта в ароматната подправка е колкото самата самардала, което означава, че трябва да използвате в умерени количества или ако добавяте подправката в ястие, не добавяйте отделно много сол.

Ползи от самардала

Самардалата е включена в списъка от лечебни растения, които попадат под разпоредбите на Закона за Лечебните растени ДВ бр.91 21.09.2002 г. Има данни, че растението повлиява добре състояния на хипертония, но с добавката на солта, това може да се оспори. [научи повече...]

Печели, докато готвиш с Готвач.бг. Спечели една от 5 награди този месец! Условията виж тук.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (2)

0
0
Отговор
Ива

2015-11-18, Оценка 5.0 от 5 за Самардала

Листата на самардалата са много дълги, месести, с триъгълно сечение. Те се счукват/смилат, докато станат на каша и след това тази каша се изсушава и става на прах, смесена със сол. Има страхотен аромат - много по-хубава е от всякакви мерудии.
1
0
Отговор
диана

2013-02-23, Оценка 5.0 от 5 за Самардала

страхотна е самардалата вече се е показала и расте ли расте

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

Свързани Рецепти

Намираш се статия за Самардала от рубриката за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако смяташ, че информацията за Самардала е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш допълнителна информация за Самардала? Пиши ни и нашите автори ще разширят публикацията.