Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЛукЛукът се класира в първата десетка зеленчуци, произвеждани по света. Смята се, че лукът произхожда от Азия и започва да се култивира в след 1630 г.
Лукът е сезонно растение, което расте добре при широк диапазон от температури...
01 Февр.
Зелен лукВсеки знае колко полезни са зеленчуците и как консумацията им ни дава здраве и дълголетие. Един много често използван зеленчук на българската трапеза е зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен и не се...
23 Август
1
Сортове лукУ нас съществуват няколко обособени сортове лук. Те се различават по своите биологични особености и стопански качества. Основно са разделени в три категории – сладък лук, лютив и по-лютив. Всеки един от тях има по няколко...
20 Юли
Див ЛукДивият лук (Allium schoenoprasum) с неговите фини зелени пера е най-малкият вид ядлив лук. Дивият лук е многогодишно растение, достигащо височина до 50 см, като за негова родина се считат както Азия и Европа, така и Северна...
31 Юли
Различните видове лукЛукът е изключително популярен зеленчук по цял свят. В България почти няма гозба, в която да не се слага лук, а освен в кулинарията, той е чудесен помощник и в целебната народна медицина. Познати са около 1200 вида лук, от...
02 Окт.
3
Алергия към лукАлергията към храна е резултат от грешка на имунната система. При алергичната реакция към храна имунната система реагира на храната, като на опасни вещества за организма.
Всички заем колко полезен е лукът. Но той...
26 Юни
Червеният лук стопира инфарктаАко не сте чували, е време да разберете, че червеният лук (кромид) намалява риска от коронарна болест на сърцето. Помага и при проблеми с щитовидната жлеза.
В България използваме повече белия и жълтия лук, но е...
26 Май
Лечебни рецепти с лукОт далечни времена хората са използвали лука като лечебно средство. Най-често са го използвали за лечение на различни простудни заболявания. Най-чисто се използва през зимните месеци, когато ни застигне простуда или...
06 Февр.
Маринованият лук овкусява салатиВсеки ден проветрявайте помещението, в което съхранявате лук. Можете да го наредите в торбички от порест плат или да го подредите красиво върху рафт.
Ако искате да си направите маринован лук, ще получите вкусен и полезен...
01 Април
Ползи от дивия лукПолзите от консумацията на зеленчуци са известни още от древни времена. Свежите зеленчуци действат благоприятно на човешкия организъм, защото са естествени източници на ценни хранителни вещества като минерали, витамини, фибри...
06 Август
Ползата от зеления лукСъществуват растения, които са известни с лечебните си свойства. Едно от тях е зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен продукт. Но истината е, че ползите от зеления лук често са подценявани несправедливо...
26 Май
Вреди от консумацията на лукЧовекът е познавал лука като зеленчукова култура още отпреди 5 хиляди години. Най-напред към неговото използване се насочват в Централна Азия, а по-късно и в Европа обръщат внимание на ползите от зеленчука.
Първоначално...
30 Юни
Британец отгледа 9-килограмов лукЛукът е двугодишно растение, широко използвано в готварството заради характерния си лютив вкус. По време на готвене лукът значително омеква, а уханието, който той придава на ястието, е много приятно. Лукът се цени доста и...
20 Септ.
1
Праз лук - много полезен зеленчук!Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени...
28 Май
Незаменимите ползи от кромид лукКромид лукът, който е най-използваният от всички видове лукови растения в националната ни кухня, крие в себе си множество ценни съставки. Този зеленчук произхожда от Средна Азия, но бързо се налага и в Европа още през...
15 Ноем.
3
Как да си изсушим лук?Лукът ни радва с безбройните си ползи. Но не по всяко време може да го консумираме пресен. Той е задължителен продукт за всяка кухня, тъй като влиза в състава при приготвяне на почти всички ястия. Поради това и за да обновим...
02 Септ.
1
Лук Шалот - ползи и приложениеМакар лукът Шалот вече да не е някакъв екзотичен зеленчук за нас и да можем да го срещнем в редица по-големи магазини или пазари, ние рядко посягаме към него, защото се стряскаме от по-високата му цена (около 5 лв. за 250...
09 Май
1
Каква е разликата между обикновен лук и лук Шалот?Трудно е да си представим много ястия без лук - от градинарски салати до изискани гурме ястия. Ако не харесвате горчивия вкус на обикновения лук и острия аромат, тогава има алтернатива - шалот.
Има по сладък вкус...
27 Септ.
Хапвайте зелен лук за здрава кожаВече не е необходимо дамите да се двоумят дали да сложат зелен лук в свежите пролетни салати. Изборът бе предопределен от учените, според които консумацията на зелен лук пази от много и най-различни заболявания, най-вече...
15 Май
Лук и репички против пролетна умораС настъпването на пролетта идва периодът, в който много хора се оплакват от пролетна умора. Те се чувстват отпаднали, постоянно им се спи, но в същото време имат проблеми със съня.
Пролетната умора се допълва също така...
27 Март
Червен лук - защо е толкова полезен?В растителното царство родът Allium си е запазил солидно място. Всичките му представители - лук, чесън, шалот, праз, китайски лук са широко известни и масово употребявани. Най-култивиран сред всички тези зеленчуци е лукът...
07 Февр.
Кулинарни хитринки при готвене на лук- Лесно и бързо ще успеем да обелим лука, ако потопим за минута в топла вода;
- Водният лук (сладък сорт лук от тип Каба), се използва предимно за салати. Преди до го нарежем, потапяме в студена вода за пет минути...
28 Юли
1
Как да съхраняваме чесън и лукЛукът и чесънът са важни компоненти в приготвянето на различни ястия, без които вкусът и ароматът не е един и същ, така че е добре да се научим правилно да съхраняваме тези зеленчуци през зимата и лятото.
Как се съхранява...
16 Април
1
Тънкости при готвенето на праз лукПразът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров. Всяка част от праз лука може да се яде, но повечето хора обичат най-много бялата част от корена...
10 Април
Няколко причини да похапвате печен лукЛукът има силно антибактериално действие. Любопитен факт е, че при термична обработка той не губи полезните си качества. При печене лукът губи само част от натрапчивия вкус и миризма, но полезните вещества в него остават...
29 Март