Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЯйцаЯйцето е с кръгла или овална форма, състоящо се от яйцеклетка, заобиколена от слоеве мембрани и външна обвивка, която поддържа и опазва развиващия се ембрион и неговите хранителни резерви.
Повечето яйца за консумация,...
02 Февр.
1
Пъдпъдъчи яйцаОт векове насам за пъдпъдъчите яйца се говори единствено като ценен дар от природата и полезна и вкусна храна за хората. Тези малки и колоритни яйца са продукт от пъдпъдъците, които сами по себе си са нежни и доста претенциозни...
03 Февр.
2
Пъдпъдъчите яйцаХората са научили за полезните свойства на пъдпъдъчите яйца много отдавна – сведения за тях са намирани в древноегипетски папируси и в древни китайски рецепти.
Пъдпъдъчите яйца не само подобряват умствените способности...
27 Август
Патешки ЯйцаПатешките яйца са полезен продукт, който е популярен както в кулинарията, така и в козметиката. Те се продават като правило в специализирани търговски обекти или ферми. Докато у нас те не са много разпространени, то в кухните...
26 Март
Тайната на рохките яйцаЯйцата са сред най-необходимите ни хранителни продукти и могат да бъдат използвани както за закуска, така и за обяд и вечеря. Много запеканки, сладкиши и кремове също няма как да бъдат приготвени без използването...
11 Март
Опасни яйца заливат пазараОбластната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в град Добрич предотврати продажбата в търговската мрежа на повече от 8000 негодни яйца.
При рутинна проверка инспектори от дирекцията са открили нерегистрирана ферма...
05 Март
5
Правилно съхраняване на яйцаПравилното съхранение на яйцата е изключително важно, особено в дните след Великден, когато остават много яйца. Въпросът за съхранението им касае пряко нашето здраве.
В пресните яйца се крие салмонела. Хубаво е да...
17 Април
Tрадиционни български великденски яйцаБоядисаните яйца са най-яркият символ на празника Великден. От стари времена яйцата се боядисват в четвъртък и събота, а за Разпети петък важи строга забрана за работа. В събота тази забрана се повдигала за онези невести...
12 Април
1
Кулинарни идеи с яйцаС яйца можете да приготвите много интересни и вкусни ястия, салати и предястия. Благодарение на яйцата те са хранителни и ще се харесат на всеки ваш гост.
Необходими продукти: 700 грама аспержи, 500 грама зелен...
30 Септ.
Да ядем яйца изисканоМного от нас с лекота боравят с пръчици за хранене в китайски ресторант и навиват виртуозно спагети на вилицата в пицария.
Но знаем ли как изискано да консумираме яйца? Съществува неписан яйчен етикет, който се...
06 Март
Ползите от пъдпъдъчите яйцаМного хора не са наясно с ползите на пъдпъдъчите яйца. 3-4 пъдпъдъчи яйца съответстват на приблизително 1 кокоше яйце, но съдържащите се в пъдпъдъчите яйца минерали, витамини и хранителни вещества ги правят по-полезни от...
07 Юни
Тънкости при боядисването на яйцаВеликден е един от най-светлите християнски празници. Боядисването на яйца е характерен ритуал за този празник.
За да направите хубави твърдо сварени яйца, те трябва да се варят около 10-12 минути след завирането...
15 Април
5
Кулинарна употреба на гъши яйцаЗа разлика от кокошите яйца, гъшите могат да бъдат намерени много по-трудно по магазините. Това се дължи не само на факта, че гъските снасят по-рядко от кокошките, но и поради по-високата им цена, която не ги прави привлекателна...
27 Май
Символика на червените великденски яйцаОбичаят да се боядисват червени яйца на Великден е възприет от много различни страни по света. Има исторически данни, които доказват, че още от езически времена в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай са били боядисвани...
01 Май
Закуска с яйца за вечеряЕдни от най-обичаните закуски са бърканите яйца, приготвяни в най-различни вариации. Според правилата на класическата френска кухня няма нищо лошо в това да ги похапваме и за вечеря.
Според едни от най-популярните...
10 Януари
Как правилно да варим яйца?Варенето на яйца е трудно от гледна точка на това, че докато не ги обелим не може да сме сигурни колко твърди сме ги сварили. По-малко вероятно да се напукат по време на "приготвяне" са пресните яйца.
Това се дължи...
29 Ноем.
1
Какво да сготвим с яйца?Ако и вие сте се чудили в какво да употребите останалите от Великден яйца например, то следващите редове са точно за вас. Представяме на вашето внимание няколко лесни, бързи и много вкусни рецепти с яйца:
Варени яйца...
06 Март
Как да направим мариновани яйцаМакар и да звучи странно и необичайно, не само месата и зеленчуците подлежат на мариноване. В чуждестранната кухня маринованите яйца са също често срещан специалитет. В зависимост от това с какво са мариновани,...
21 Април
1
Тънкости при готвенето на яйцаЯйцата са универсален продукт. Всеки от нас ежеседмично ги консумира под всякакви форми. И колкото и да са залегнали те в нашата българска кухня, не всеки знае всички тънкости, що се отнася до приготвянето им.
Варенето...
30 Март
Идеи с яйца за обядАко трябва да се посочи едно ястие, което покрива понятието универсално, то това са яйцата. Те засищат добре, приготвят се бързо във всякакви вариации и съдържат всички нужни за организма ни вещества - протеин, въглехидрати...
08 Май
Стогодишните яйца - смрадливият китайски деликатесСтогодишните яйца, наричани още пидан, вековни или хилядагодишни яйца, са един от традиционните китайски деликатеси. Представляват консервирани за няколко месеца кокоши или патешки яйца.
Технологията за консервирането...
18 Април
Тобико - цветните яйца в сушитоТобико е японска летяща риба, която е известна със способността си да скача във въздуха на високо. Хайверът ѝ е широко разпространен за направата на суши. Също така често се използва и като ефектна гарнитура към различни...
02 Април
Силно отровни яйца ужасиха ЕвропаМилиони бройки заразени яйца бяха пуснати за продажба в търговската мрежа. След като грешката бе установена, те бяха изтеглени от европейския пазар.
Яйцата са заразени със силно токсичен инсектицид. Милиони бройки бяха...
07 Август
Защо да ядем сурови яйца?Процесът на готвене на яйцата унищожава много от ползите им, от които нашият органи толкова отчаяно се нуждае, тъй като природата на протеините и мазнините се променя, когато е изложена на топлина.
Когато се приготвя...
11 Юни
Тънкости при варене на яйцаВаренето на яйца си е трудна задача, особено ако целта е черупките да не се напукат. Сложен е моментът, когато варим яйца за Великден и установим след като сме ги сварили, че всички са се напукали.
Разочарованието е...
02 Май
2