Джоджен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Джоджен

Джодженът, наричан у нас още гьозум, е широкоразпространена подправка. На българската трапеза тя неизменно присъства при приготвянето на бобени ястия, както и при подправянето на някои видове меса. Но освен като отлична кулинарна притурка, джодженът е растение, което е богато на множество полезни вещества. Благодарение на тях джодженът днес е често използвано средство със спазмолитично, местно обезболяващо и антисептично действие.

Джодженът увеличава секрециите в стомаха и червата, предизвикват разширяване на коронарните кръвоносни съдове и това са само малка част от благоприятните действия, които тази популярна подправка оказва върху нашия организъм.

Джодженът е известен с латинското наименование Mentha spicata, като синоним се използва и M. Viridis. Известен още и като Мятва, джодженът представлява вид мента, растяща в централна и южна Европа. По своята същност той е тревисто многогодишно растение, достигащо на височина 30-100 см, с листа, дълги 5-9 см и широки 1.5-3 см, с назъбени краища. Цветовете са събрани в класовидни съцветия, като всеки от тях е розов или бял, на дължина и ширина 2.5-3 мм. Джодженът вирее най-добре върху влажните почви.

Най-разпространена е пиперливата или лютивата мента, която е многогодишно тревисто растение. Тя не се среща в диво състояние, тъй като е получена чрез кръстосване. За този хибриден вид се намират сведения още от Средните векове, като днес джоджена е широко разпространен из цял свят.

Пресен Джоджен

Състав на джоджена

Съдържа голямо количество ароматни масла, между които и ментол (до 50-60%). Количеството на ароматните масла в този събрат на ментата е до 3%, но съставът му е различен, като зависи от сорта и климатичните условия, в които расте или се отглежда. Качеството на маслото зависи и от присъствието на други съставки, като кетона жасмон.

Количеството на кетонът ментон в ароматното масло на джоджена е около 10-15% и има подчерта свежа и приятна миризма. Още от съставките са ментофуран, изоментол, неоментол, пулегон, пиперитон, пинен, лимонен, цинеол. Листата на джоджена и ментата са източник на около 6-12% танини, горчиви вещества, флавоноиди, никотинова киселина, така също и нейния амид, каротиноиди и още други важни полезни вещества.

Съхранение на джоджен

Дали ще си купите пресен или сушен джоджен е въпрос на личен избор, но имайте предвид, че сушеният джоджен е много по-ароматен. Ако все пак си купите пресен, може да го запазите свеж до няколко дни, увийте го във влажна кърпа и го приберете в найлонов плик в хладилника.

Като купувате сушен джоджен, обърнете внимание на цвета му - той трябва да бъде светлозелен, което ще ви гарантира че билката е прясна. Прекалено тъмния цвят е знак, че е съхранявана прекалено дълго с сухо състояние и е изгубила част от прекрасните си ароматни свойства. Съхранявайте сухия джоджен в добре затворен буркан за няколко месеца.

Боб чорба с джоджен

Кулинарно приложение на джоджен

Джодженът е многогодишно тревисто растение, от което в кулинарията се използват предимно листата. Те, в прясно или изсушено състояние са отлична подправка на салати, супи. Ястията от фасул няма как да имат специфичния, обикнат от българина вкус без към тях да се прибави джоджен. С добавка на джоджен се приготвят също така различни гозби от зеленчуци, безмесни и месни консерви и много други ястия.

Джодженът се отличава с приятната си миризма и слабо парлив вкус. Джоджен се използва при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско задушено или телешко задушено. В боб чорбата и печеното агнешко джодженът е задължителен. С употребата му обаче трябва да се внимава - поради специфичния си и доста силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да притъпи техните аромати и вкусови качества.

Ползи от джоджена

Джодженът има множество благоприятни и оздравителни свойства върху организма на човек. Джодженът е отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха, породени от женско неразположение. Съществуват множество разновидности на ментата, която е позната като подправка и лечебно средство още от древността.

Изсушен джоджен

В българската народна медицина се използват листа или етеричното масло, добито от джоджена. По-конкретно те се използват като средство при болки в стомаха и сърдечната област, както и при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания. Джодженът е стимулиращо средство при физическа и умствена преумора, за освежаване, както и при стомашно разстройство. Отварата от джоджен успокоява стомаха при повръщане, като намалява гаденето.

Джодженът е средство за увеличаване на апетита, като същевременно той подобрява храносмилането, понижава киселинността на стомашния сок, спира стомашните спазми. Основните действия на джоджена са противоспазматично, успокояващо, противовъзпалително и обезболяващо действие.

Джодженът се използват като спомагателно средство при лечението на болни с възпалителни процеси в бронхите и белите дробове, при сърдечно съдови заболявания, заболявания на храносмилателния тракт, гинекологични заболявания и други.

Джодженът има стимулиращо и ободряващо действие. Широкото му приложение в медицината се допълва и от отличните качества на етеричното му масло. Благодарение на него болежки като главоболие и мигрена лесно отшумяват, като джодженът цялостно намаляват стреса на човешкия организъм. Твърди се, че чай от джоджен може да повлияе добре хемороидите.

Ако страдате от зъбобол и възпаление на венците е препоръчително да се жабурите с джоджен а жабурене, а ако имате болки в гърлото, си правете гаргара. За жабурене и пиене, накиснете листата джоджен 8 дни в червено вино (1:10). Ако имате лош дъх, използвайте по 2 с.л. джоджен след ядене. Доказано положителен ефект има външното приложение на джоджена, като се прилага под формата на компреси при кожни обриви, натъртвания, циреи.

За вътрешно приложение залейте 2 с.л. джоджен с 500 мл вряла вода, след което оставете запарката да кисне 1 час. Пийте по по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно, подсладено с мед.

Чай от джоджен
Снимка: Илиана Първанова

Народна медицина с джоджен

В българската народна медицина най-често се използват листата или етеричното масло от джоджена. Използват се за облекчаване на болки в сърцето, простудни заболявания, жлъчни проблеми и чернодробни заболявания.

Отвара от джоджен се прилага за облекчаване на стомашно разстройство, освежава тялото при умствена и физическа умора. Успокоява много добре стомаха при гадене и повръщане.

Джодженът може да се използва за инхалации при поява на възпаления и проблеми с дихателните пътища. Чаят от джоджен има свойството да намалява нивата на тестостерон при жените и помага за редуциране на прекаленото окосмяване, познато като хирзутизъм.

Отварата от джоджен е надеждно спасение и от болезнените крампи по време на менструация. За целта лъжица от него се вари за 5 минути в 200 мл вода, прецежда се и се изпива на 2 пъти. Ако болките са много силни, отварата може да се приема в двойна доза.

Заради способността да регулира хормоните, джодженът помага за регулиране на хормоните и облекчаване на младежкото акне. Препоръчва се всеки ден да се пие отвара от джоджен и не след дълго време се забелязва подобрение.

Джодженът дори е полезен за облекчаване на болезнените колики при бебета. Има деликатно успокояващо действие, което го прави подходящ за все още неукрепналата храносмилателна система на малкото бебе. За целта лъжичка от билката се добавя към 200 мл вряща вода и след 3 минути се сваля от котлона. На бебето се дава по лъжичка от отварата, 3 пъти дневно.

Вреди от джоджена

Единствената вреда, свързана с употребата на джоджен, може да е установена алергия към тази ароматна билка. Понякога са и непрепоръчителни вдишванията на парите на маслото от растението. Ако усетите дискомфорт, преустановете приема на билката, за да избегнете индивидуални странични ефекти. В повечето случаи обаче, джодженът е напълно безвредно средство от народната медицина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес