Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвянето на козунаци

Съвети за приготвянето на козунаци

Страхотен великденски козунак

Великден отново наближава. Той е най-светлият пролетен християнски празник. Всеки човек свърза празника с нещо от традициите около него. Най-често това са боядисаните яйца и козунакът. Какво представлява великденският козунак и какво символизира? Как да приготвим вкусен козунак у дома?

Козунакът и мястото му в традициите за празника Възкресение

По своята същност козунакът е сладък хляб с обредно значение. Той е символ на тялото на Божия син. Върви редом с боядисаните в червено яйца, които пък са символ на Христовата кръв, пролята на кръста.

Козунаците се появяват като част от Великденските ритуали през ХVІІ век във Франция, а после се пренасят в останалия християнски свят.

В отделните държави те носят различни наименования. В Русия са известни като кулич, а в Италия за Великден пекат панетоне. У нас козунаците идват в началото на миналия век, а дотогава за празника приготвят кравайчета.

Тънкостите при приготвяне на обредни сладки хлябове - козунаци

тесто за великденски козунак

Приготвянето на козунак не е лесна работа. Нужно е да се съблюдават редица изисквания, както и майсторство, постигнато след дългогодишен опит.

Най-важното условие за хубав козунак е той да бъде мек, бухнал и да се отделя на конци.

За да се получи такава маса, много важно е как ще се опече готовият вече козунак. Майсторлъкът в печенето ще помогне да се избегне резултат, при който продуктът е изпечен само външно, а вътре консистенцията е все още като тесто, или когато е изгорял отвън, а отвътре не добре изпечен и други подобни.

Има някои съвети за приготвяне на козунаци, които задължително трябва да се спазват, за да се гарантира добрият резултат. Те са следните:

1. Трябва да се използва само свежа мая. Тя се познава по светлия си цвят и приятна миризма.

2. Брашното трябва да бъде сухо и задължително пресято. Работи се само с добре познато, изпробвано и преди марка брашно.

3. Яйцата за козунака също трябва да са пресни и се добавят едно след друго, а не заедно. Така козунакът ще стане на конци.

великденски козунак

4. Формата, в която ще се пече козунакът, трябва да е добре подбрана според големината на обредния хляб. Избира се съд, който ще се запълни с тесто до 1/4 от обема му. След като се сипе в съда, козунакът ще втасва и тогава ще запълни по-голямата част от формата.

5. Козунакът се пече в предварително загрята фурна. Най-напред се слага в добре загрята фурна на около 190 градуса, а след 10-минутно печене се пече на умерена температура.

6. Изваждането на готовия козунак от формата не се прави веднага, а се оставя до изстиване малко.

7. След като вече е изваден, козунакът се увива в памучна кърпа, за да се запази мек.

8. Козуначеното тесто може да се подправи с лимонова кора, стафиди, орехи, кардамон и други подправки по желание.

9. Козунакът се съхранява в помещение на умерена температура, не се охлажда.

Вече сте запознати с някои важни тънкости при приготвяне на обреден хляб за Великден.

С тяхна помощ може да приготвите сами и вкусни изделия като:

- козуначени торти;

- козуначнеи кифлички;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest