Майонезата, която е толкова нехаресвана от поддръжниците на здравословното хранене и идеализирана от ергените, е само сос с френски произход, приготвен на базата на яйца и растително масло. Самата майонеза не е вреден продукт въпреки съдържанието на мазнини и калории. Но благодарение на консерванти, стабилизатори, емулгатори и модифицирана скорбяла, тя печели славата на вреден салатен дресинг, който е обвиняван за наднорменото тегло и целулита.
Но има изход – да приготвите майонеза у дома и да се наслаждавате на апетитен, здравословен, ароматен и вкусен сос, щедро овкусявайки всички ястия с него.
Има огромен брой домашно приготвени рецепти за майонеза у дома, можете да я приготвите както с класически мазнини, така и на диетична основа с подправки и различни добавки.
Разсейте митовете за домашно приготвената майонеза като използвате нашите съвети. Ще ви разкажем подробно за различните технологии за приготвянето ѝ, както и как да разредите твърде гъста майонеза, за да можете сами да се убедите, че приготвянето на домашната майонеза е лесно!
Нужни са ви 2 яйца и 400 г растително масло (слънчогледово най-добре), 1 с.л. лимонов сок или оцет (ябълков, винен, балсамов), сол, захар, черен пипер на вкус и разбъркайте всичко с пасатор или блендер. Важното е дюзата на пасатора да стои на дъното на контейнера, така че сосът да се разбие по-бързо. Пред очите ви съдържанието ще започне да се сгъстява и да става бяла и пухкава емулсия. Остава да добавите горчица, чесън, зелени подправки, сухи подправки - на вкус и по желание.
В процеса на приготвяне на знаменития сос възникнат въпроси: Защо домашната майонеза се получава рядка и не се сгъстява даже след 10 минутно разбиване или обратно? Каква е причината да не е много вкусна или прекалено кисела? Това означава, че сте направили нещо нередно, затова възползвайте се от нашите съвети.
- Домашната майонеза не е много бяла, защото в нея няма бои, а в домашните яйца преобладава жълтият цвят;
- Можете да използвате в приготвянето на домашната майонеза само жълтъци, които в комбинация с растителното масло бързо образуват гъста емулсия;
- От пъдпъдъчи яйца се прави по-нежна и полезна майонеза;
- Ако майонезата стане по-течна, добавете малко повече лимонов сок, но не прекалявайте, за да не стане кисела. Или поставете соса в хладилника, там в студа майонезата обикновено се сгъстява по-бързо;
- Твърде гъстата майонеза може да се разреди с 1 ч.л. (или малко повече) вода - вкусът няма да пострада. Можете вместо вода да използвате прясно мляко или заквасена сметана;
- Ако приготвяте млечна майонеза, млякото се използва студено, защото топлото мляко се разбива по-зле. А всички други продукти, изброени в рецептата, трябва да се на стайна температура;
- За да получите по-пикантен вкус на соса, горчицата трябва да се замени с горчица на прах;
- В някои рецепти за майонеза, които се приготвят в домашни условия, се срещат кимион, кориандър, различни видове чушки, червен пипер и билки. Този сос може да бъде обогатен с всякакви подправки, като се получават нови аромати за различните ястия;
- Не трябва да се приготвя майонеза само на базата на зехтин, в противен случай тя ще има горчив вкус, а е възможно и да не се получи. Не забравяйте да го разредите с рафинирано слънчогледово олио;
- Много домакини се интересуват от това колко време домашно приготвената майонеза може да се съхрани в хладилника? Обикновено този период не трябва да надвишава 1-2 седмици, за разлика от майонезата по магазините, която не губи свойствата си месеци - благодарение на консервантите!
След първата дегустация на домашно приготвената майонеза вече няма да искате да купувате нейния еквивалент от магазина. Защото прекалено бързо ще свикнете с качеството на храната!
Коментари