Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е Исот и какви са ползите от него

Какво е Исот и какви са ползите от него

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
441k
Исот

Исот е името на вид пипер, отглеждан в град Шанлъурфа- Турция.

Най-важният фактор при приготвянето на исот е слънчевата енергия. Горещите чушки се отстраняват от семената в плоски зони, изложени на слънце, и се оставят да изсъхнат на чиста повърхност. Сушени чушки, събрани на първия ден, са червени, а третият ден вече пиперът е черен.

Сухите чушки, които са черни на цвят, се удрят, стриват се по стара технология, а зехтинът и малко сол дава специфичен аромат.

Исот е една от основните съставки на суровите кюфтета в Турция като Чий кьофте. Подправката също се поднася в допълнение към храни като кебап, прибавя се и към някои сочни ястия (червен боб).

Обикновено пиперът расте през август, а ползите му са многобройни. Можете да намалите теглото си с помощта на исот, като го добавите към вашата храна. Исот ще помогне на вашия метаболизъм да работи по-бързо чрез увеличаване на телесната температура. Тъй като пиперът се пече на слънце, съдържанието на витамини се увеличава. Исот, който се използва и в сурови кюфтета, се консумира и като естествено лекарство в алтернативната медицина.

Лахмаджун с исот

Причините, поради които исот е полезен за здравето, са витамините А, витамин К, витамин С, витамин В6 и калий и минералите, както и други хранителни съставки като капсаицин, желязо, магнезий, фосфор.

Исот помага:

1. Противораково;

2. Намалява сърдечносъдовия риск;

3. Осигурява управление на диабета;

4. Ускорява метаболизма и опростява разхода на енергия;

5. Подобрява здравето на костите.

Всички знаем, че пиперът има цялостен метаболитен ефект. Исот е подправка, която също е член на семейството на лютите чушки и ускорява метаболизма. Ето защо е възможно да добавите исот към диетата си и да се възползвате от ускоряващия метаболизма ефект на тази подправка.

Исот в диетата:

Най-важното, на което трябва да обърнете внимание, когато прилагате диета исот, е да добавите исот към храната, която ядете. Но не бива да прекалявате с тази пикантна подправка. По-специално - експерти съветват да не прилагате диета с исот, ако страдате от стомашно разстройство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest