Нека да видим как се прави хубава турска баклава със съветите на опитни домакини.
Най-важната тайна на всички сладкиши е изборът на подходящото брашно. Вторият трик са яйцата - един час преди употреба трябва да изчакаме да се затоплят при стайна температура.
Третата тайна е солта. Тесто, което не съдържа сол, не се вдига, така че ако правим десерти, трябва да добавим малко сол.
Крайният материал за баклава е нишесте, с което лесно се отваря тестото. Когато отваряме тестото, трябва да се погрижим да работите в хладно помещение без слънце.
Финалният щрих на баклавата се слага със сиропа. Когато сиропът не е направен правилно, той кристализира и затова красивите десерти, с които работим, не запазват оригиналния си вкус. Баклава с по-малко тесто трябва да е с малко сироп, в противен случай става тесто.
Друг важен момент е намазването с масло. След като разтопите маслото, оставете да ври в продължение на три до пет минути и нанесете горещо масло на всеки етаж, без да оставяте място.
Рецептата за оригинална баклава
За тестото:
2 яйца
1 чаша масло
1 чаша кисело мляко
1 супена лъжица оцет
половин чаена лъжичка сол
4.5 в.ч брашно
1в.ч нишесте за разточване
2, 5 в.ч смлени орехи
За отгоре:
125 грама масло
За сиропа:
3 в.ч захар
3 в.вода
половин лимон (малък лимон)
Подготовка:
Първо, меси се меко тесто със съставките на тестото. Разделя се тестото на 36 броя. Завийте всичко с кърпа и я оставете да почива за 20 минути. Разточете блатовете с нишесте - разточете 6 блата, като една малка чиния и всичко сложете в едно и от това разточете един голям лист. Тоест - от 36 малки ще получите 4 кори.
Разширете леко тестото, като леко го натиснете с ръка - този метод се прави така че тестото да не се изплъзва бързо. След това използвайте точилка, за да разпределите тестото с размера на тавата и го поставете в тавата.
Направете същото със всичко и поставете орехи в средата.
Отворете другата група от 6, от което се получава едно, поръсете с орехи.
Нарежете тестото на диамант или квадрат или както казвам аз - слънце. Разтопете разтопеното масло и залейте върху баклавата.
След това печете оригиналната турска баклава в предварително загрята до 180 градуса фурна до златисто кафяво.
За сиропа:
Поставете захар, вода, сок от лимон в тенджера и отворете дъното на печката. Разбърква се, докато захарта се разтвори.
Не слагайте лимона с кората, изстисквайте лимонов сок 10 минути преди да вземете от котлона. След като сиропът започне да ври, намалете котлона и варете точно 30 минути.
След като баклавата се охлади малко, изсипете сиропа. Изчакайте най-малко 4 часа, преди да поднесете на вашите гости хрупкава баклава.
Приятен апетит!
Коментари
А главната снимчица е моя, как попадна тамм ? :))