Мезе на мезетата, баба гануш е една от онези вкусни разядки на Близкия изток, които през вековете са завоювали територия след територия по целия свят. И днес може да я откриете почти навсякъде, поднесена с питка и готова да ви накара да си оближете пръстите. Всъщност баба гануш е разновидност на нашето кьопоолу, но в друг, не по-малко вкусен вариант.
Баба гануш, в ориенталската си версия, представлява пюре от патладжан, смесено със сусамов тахан, лимон, чесън и зехтин. Коя е родината на това изкусително ястие, е трудно да се каже. Възможно е да е Ливан, но също и Палестина.
Правят я от векове и в Турция, а също и в Гърция. Разбира се, макар и едно и също ядене, в различните райони има различен състав, различни пропорции на продуктите и различни спорове за нейния произход.
Повече или по-малко сусамов тахан, с или без кисело мляко, понякога малко домати и ароматни подправки като мента например. Всичко е въпрос на вкус. А с него се променят и имената.
В Ливан, Сирия и Египет изкусителната разядка се казва баба гануш, в Израел става дума по-скоро за мутабал (той е по-силен на вкус и със сусам, а понякога дори и с майонеза), в Гърция е Салата Мелицано, а в Турция - салата от патладжан. Всички те са достойни да бъдат обожавани!
Баба гануш обикновено се сервира като предястие в Близкия изток, но може да бъде внедрена в някоя рецепта, например с паста или като гарнитура към месо - ще е наистина божествено. Прясна, ароматна, вкусна!
А ето и рецептата за този спайси герой на Близкия изток:
За четири души ще са нужни най-малко два патладжана (около 800 г), 1 голяма лъжица сусамов тахан, прясно изцеден сок от един лимон, една скилидка чесън, сол и зехтин.
Загрейте фурната на 200°C. Измийте, подсушете и срежете патладжаните на две по дължината. Поставете ги върху хартия за печене, може да им добавите малко сол и зехтин, и печете около 30 минути.
Разбийте с миксера патладжана заедно със сусамовия тахан, сока от лимон, чесъна и щипка сол. Добавете четири малки лъжички зехтин и по желание - малко вода.
Сервирайте с няколко сусамови зърна, поръсете със зехтин и покрийте с фолио. Хубаво е сместа да подиша, преди да я консумирате.
Към вкусната разядка може да добавите няколко препечени филийки, но най-добре да си направите топла питка по свой вкус.
Коментари