Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Сирене Акауи - перлата в кухнята на Средния Изток

Сирене Акауи - перлата в кухнята на Средния Изток

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516

Съдържание:

Акауи
Снимка: MJ Dairies

Акауи, известно още като Ackawi, Akawieh, Akkawi, е популярно бяло сирене, характерно за Средния Изток. Името му се свързва с град Акра, Северен Израел, откъдето се смята, че произлиза млечният продукт.

Акауи обичайно се приготвя с краве мляко, но не е изключено в състава му да присъстват козе или овче мляко. Произвежда се най-често в правоъгълна, приплесната формна, но понякога може да се срещне и по-заоблен вид.

Има мека текстура и сравнително гладка консистенция. Това е причината някои да го сравняват с моцарела, фета, мизитра. Вкусът му е солен, а уханието му е приятно (ароматът му може да варира леко в зависимост от вида на млякото в него).

Този тип продукт е широко разпространен в Израел, Палестина, Ливан, Йорадния, Сурия и дори Кипър, където местните го похапват с плосък хляб за обяд или вечеря.

Сиренето е подходящо и за празнични плата, като може да се сервира самостоятелно или да се комбинира с плодове за по-интересен вкус. Подходящо е и като добавка към тестени изделия.

Зеленчукови шишчета

С негова помощ можете да приготвите хлебчета, питки и други закуски, защото е много подходящо за печене. Ето защо може да приготвите перфектните зеленчукови шишчета със сирене Акауи.

Ако искате да пробвате вкуса на това пресовано бяло сирене, ви предлагаме тази лесна рецепта.

Манакиш с Акауи

Манакиш с Акауи
Снимка: kikucorner.com

Необходими продукти: 3 и ½ ч.ч. пшенично брашно, 1 с.л. суха мая, 1 и ¼ ч.ч. топла вода, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. зехтин, 500 г Акауи, 2 с.л. черен кимион или други семена за поръска

Начин на приготвяне: Разтворете маята в топлата вода и оставете настрана за 10 минути. В дълбока купа смесете всички сухи съставки /без сиренето и семената/. Добавете към тях постепенно течността с маята и растителната мазнината.

Разбъркайте и замесете набързо меко тесто. Завийте го с чиста кърпа и го оставете на топло място за 2 часа, докато бухне. Междувременно изкиснете сиренето в студена вода за 20 минути, за да го обезсолите.

След това се върнете към тестото. Поставете го върху плот и го накъсайте на топки. Разтеглете всяка леко с ръце в елипсовидна форма. По желание можете да оформите и ръбове на печивата. Ако ви е трудно да работите само с ръце, използвате и точилка.

Поставете ги в тава върху хартия за печене и ги оставете да починат още половин час. През това време загрейте фурната на 200 градуса.

Поръсете втасалото тесто с натрошено сирене акауи и семена. Печете във фурната 18-20 минути, или докато хлебчетата станат златисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest