Всичко за соевото мляко на едно място
Sve o sojinom mleku na jednom mestu
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за соевото мляко на едно място

Всичко за соевото мляко на едно място

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45687
Всичко за соево мляко на едно мляко
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Соевото мляко - популярна млечна алтернатива на запад - отдавна се консумира като традиционна напитка за закуска в Китай, Япония и други части на Азия. В много страни хората с лактозна непоносимост често избират соево мляко, както и веганите и тези, които го възприемат като по-здравословен вариант на кравето мляко.

Но рекламираните ползи от соята за здравето пораждат някои въпроси. Соята е често срещан хранителен алерген и много закупени от магазините марки соево мляко съдържат захар, подобрители и други съмнителни добавки.

Какво е соево мляко?

Напитката на растителна основа, наречена соево мляко, се приготвя чрез варене на соя във вода, след това се смила и се пресова, за да се отделят неразтворимите фибри от получената течност. Търговското соево мляко варира от леко, до богато и сладко. Някои марки използват сгъстители, за да добавят кремообразното усещане в устата, свързано с млечни продукти с пълномаслено съдържание.

Соевото мляко съдържа сходно количество протеин на порция, което го прави по-близко хранително до кравето мляко в сравнение с други растителни млека, като тези от бадем, ориз и кокосов орех.

Как да използвате соево мляко

Соевото мляко може да бъде заместител на кравето мляко в кафени напитки, в зърнени закуски, за приготвяне на кисело мляко или сладолед, в смутита и използване на съотношение едно към едно в печива, въпреки че вкусът и текстурата може да не са съвсем същите. Ако използвате подсладено соево мляко, може да се наложи да коригирате иначе захарта. За пикантните ястия подсладеното соево мляко обикновено работи най-добре и ще получите по-добър резултат в ястия, които не разчитат на кремообразноста на пълномаслените млечни продукти.

Марките соево мляко изобилстват в хранителните магазини, но можете по-добре да контролирате съставките, ако сами правите соево мляко.

На какво има вкус соевото мляко?

Соево мляко

Прясното соево мляко в Азия запазва забележителен аромат на боб, но соевото мляко, произведено за западните пазари, губи част от него при пастьоризация за дългосрочно опаковане; добавени захари и други естествени и изкуствени ароматизатори допълнително прикриват вкуса на соята. Любителите на соевото мляко описват аромата като орех или донякъде тревист.

Съхранение на соево мляко

Соевото мляко от магазина за хранителни стоки трябва да се съхранява в хладилника, независимо дали е отворено или не; неотворено соево мляко в стабилна опаковка може да се съхранява продължително при стайна температура, но при отваряне трябва да бъде незабавно охладено. Използвайте всяко отворено соево мляко в рамките на осем до 10 дни.

Можете да замразите соевото мляко, за да не се разваля, но това значително влошава качеството. Тази процедура влияе както на вкуса, така и на текстурата.

Хранителна стойност и здравословни ползи на соевото мляко

Соевото мляко съдържа средно 7 грама протеин на 1 чаша порция, което го поставя точно наравно с кравето мляко. Но един недостатък на използването на соево мляко като заместител на кравето мляко е сравнително ниските нива на калций в соята. То съдържа около 1/4 от калция, който се намира в кравето мляко.

Обогатените марки имат сравнимо количество калций, но човешките тела не усвояват обогатения калций толкова лесно, колкото естествения.

Имайте предвид, че освен ако не е етикетирано като „неподсладено“, закупеното в магазина соево мляко най-вероятно съдържа добавена захар. Някои марки соево мляко съдържат филъри като карагенан, несмилаем сгъстител, обвинен за причиняване на възпаление в храносмилателния тракт.

Продукти богати на калций

Рекламните кампании показват ползите за здравето на кравето мляко - то е с високо съдържание на протеини, витамин D и калций и е източник на добри мазнини. Мазнините осигуряват енергия и ви карат да се чувствате сити дълго след като ги ядете, което може да помогне за отслабване.

Соевото мляко е естествено с ниско съдържание на наситени мазнини без холестерол. За разлика от тях млечното мляко съдържа около 20 милиграма холестерол на чаша. Така че за хората с висок холестерол или определени видове сърдечни проблеми, соевото мляко може да бъде умна алтернатива на кравето мляко.

Митове за соевото мляко

Соевото мляко съдържа естествено присъстващи изофлавони или фитоестрогени, съединение, получено от растения, с "естрогенна активност", което имитира ефектите на естествения естроген. Някои проучвания свързват високата консумация на фитоестрогени и с повишен риск от някои видове рак, но без категорични доказателства.

Виж още как се прави соево кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest